İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yıldız Tozu – Hayallerimizle parıltımız hiç solmasın…


Hikâye anlatıcılığı sürecimde farklı kültürlerin mitoloji hikâyelerini anlatmayı seviyordum. Hepsinde özellikle seçtiğim hep başlangıçlarla ilgili oluyordu. Hepsi neredeyse hemen hemen bu cümle ile başlıyordu; “Başlangıçta hiçbir şey yoktu…”  Çocuklara ve yetişkinlere bir bilgi aktarımında bulunurken başlangıçtan günümüze gelen her şeyin ne kadar kıymetli olduğunu sanırım en güzel bu cümle belirtiyordu. Her şeyin henüz var olmadığı bir zamanda tabi ki bir çok duygu durumlar yok.. Her şey, herkes aynı derecede önemli ve değerli…

Yıldız tozunun içinde büyükbabanın torununu teselli etmek ve onun yaşadığı süreci anlamasını sağlamak hatta en en önemli olan kendisinin biricik ve değerliliğini anlatabilmek için böylesi bir hikâyeye başvuruyor. Torunu hep bir yıldız gibi parlamak ve her yaptığı davranıştan sonra çevresinden “sen bir yıldızsın” cümlesini duymak istiyor. Çünkü bu cümle kızkardeşı için sürekli kullanılıyor.  Ama kendisinin her çabası boşa çıkıyor. Ah minik kalpler böylesi durumlarda ne kadar incinebiliyor değil mi? Yetişkinler farkında olmadan bir çocuğu onure ederken diğer çocuğun ne hissettiğini göremiyorlar.

Herkesin biricikliği önemli iken yaşadığımız çağda artık etik değerlerin çokça yok sayıldığı, yanlış olanın prim yaptığı ve herkesin bu simülasyon çağının algısı ile her şeyi kabul ettiği bir dönemde biricikliğine sahip çıkacak çocuklar yetiştirmek oldukça zorlayıcı olabiliyor. Mutluluğun ve geleceğin sadece para ile sınırlandırılmış bizim gibi ülkelerde böylesi hikâyelerle bezenmiş kitaplar oldukça önemli.

Çünkü çocukların hayallerinin peşinde koşması gerektiğini hatırlaması gerekiyor. Kendi değerlerinin para ile ölçülemeyeceğini hepimizin farklı şekillerde kendi yolumuzda parladığını bilmesi çok çok önemli. Okulda bir dolu farklı aile kültüründen gelen çocukların, birbirleri ile yarıştırılması ile ortaya çıkan sonuçların yaratacağı duygu durumlarından böylesi değerli kitaplar yol gösterici olabiliyor.

Kendimizi, değerimizi kabul etmenin önemini çizen bu kitap aynı zamanda sevmenin güzel bir duygusunu da okuyucusuna geçiriyor. Her çocuğun kitaplığında her okulun kütüphanesinde olması gereken bir kitap..

“Bir zamanlar… Hiçbir şey yokmuş. Güneş yokmuş. Ay yokmuş. Dünya yokmuş. Ağaçlar yokmuş. Canlılar yokmuş. Sadece karanlık varmış.”

Hepimizin yıldız tozundan yapıldığını unutmadığımız ve hepimizin farklı farklı alanlarda parladığımızı unutmadığımız zamanlar olsun… Dört bir yanımızı yıldız tozu tadında kitaplar sarsın… Biricikliğimiz daim olsun… Keyifli okumalar olsun…

Yazan: Jeanne Willis

Çizen: Briony May Smith

Çeviri: Arzu Sarı

Yayınevi: Puis Yayınları

İnceleyen: Songül Bozacı


İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir