İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yulia Alizade’nin Akıllı Boyama Kitabı Sosyal Projesi Türkiye’de Rekor Kırdı


2020 yılında sosyal amaçlı proje olarak ilk kez gerçekleştirilen Akıllı Boyama Kitabı iki sene sonra da hala rekor kırmaya devam ediyor. Profesyonel ressamlar ve eğitimciler tarafından hazırlanan boyama kitabı hem çocuklar hem de yetişkinler için çok sevilen bir proje olup yaklaşık 1 milyona yakın indirme sayısına ulaştı.

Yulia Alizade, Elena Faushteyn ve Şeyda Yılmaz bu uluslararası projede birlikte çalıştı. Bu proje sosyal amaçlı olup Akıllı Boyama Kitabı olarak ilk kez Türkiye’de tasarlandı! 

Ressam ve proje yöneticisi Yulia Alizade: Kitapta ilgi çeken bazı alıştırmaları ekledik

Yulia Hanım, sizi ressam ve yönetmen olarak tanıyoruz. Bu projeyi yapma fikri nereden geldi?

Yulia Alizade (Y.A.): Doktoramı bitirdikten sonra bir öğrenme kitabı yapmak için kendimi hazır hissettim. Bu projeyi yönetmek çok güzeldi. O zamanlarda genç ressamlar ve tecrübeli ustalar ile bir araya gelmek güzel bir fırsat oldu. Ben inanıyorum ki eğer etrafındaki insanlar istekli ve yetenekli ise onları geliştirmek ve yeni tecrübeler edinmeleri için imkan sağlamak gerekiyor. Birbirinden güzel ve yetenekli ressamları çağırdım: Diğer ressamlarla birlikte, daha önce beraber çalıştığım ressam Elena Faushteyn, tecrübeli eğitimci ve genç bir ressam olan Şeyda Yılmaz. Takımım fikrimi güzel buldu. Hepimiz severek çiziyorduk.  Bu projeye katılmak için tek gereken şey çocukları sevmektir.

Ekip arkadaşlarınız sizin oldukça yüksek tempoda çalıştığınızdan bahsetti. Bu doğru mu?

Y.A.: Diyorlarsa öyledir.. Bana göre fikirler havada uçuşuyor. Yetiştiremezsen başka biri bunu alıp gerçekleştirecek. Belki daha iyi bir halde. Normalde her proje için yeni kişileri çağırıyorum fakat benim güzel sabit bir ekibim var: Yardımcı asistanım, yazılımcım ve muhasebicim. Yönetmek kolay değil, sorumluluk gerektiriyor. Dolayısıyla zaman yönetimi yapmak ve planı iyice hazırlayıp, kaliteli ekibi çağırdıktan sonra çok fazla beklemeye gerek kalmıyor. İş, zevk getiren bir şeydir eğer bu işi seviyorsan.

Projeniz uluslararası mecrada çıktı. Neden böyle oldu? 

Y.A.: Bence daha etkili olması için farklı yerlerde profesyoneller çağrılırsa iş daha başarılı olacak. Mesela ekibimizde aslen farklı ülkeden olup, uzun zamandır İstanbul’da yaşayan ressamlar vardı: İstanbul’da son zamanlarda oldukça tanınan bir ressam Elena Faushteyn’in eserleri harika.

Ressam Elena Faushteyn, Tiraspol, Odessa, İstanbul

Elena Faushteyn:  Sanat, geleceğimize doğru uzanan bir köprüdür. Güzel şey şu ki; bu projeye katılarak çocuklara ve yetişkinlere istediğimiz hayal dünyasını yaratmada yardım edebiliriz. Bizim, kendi dünyamız: nazik, ışıklı, özen ve sevgi ile dolu. 

Kitabınızın tasarımından biraz bahsedebilir misiniz?

Y.A.: En çok dikkat çekmek istediğim şey, her sayfada bir çerçeve var. Örneğin, çocuğunuzla beraber çizdikten sonra çıktı alıp eserinizi duvara asabilirsiniz. Hem güzel aktivite, hem de disiplin sağlar. Ressamlar, özenle çizerek sosyal amaçlı konuları işlediler: görgü kuralları, yaşlılara saygı, hayvanlara ve doğaya sevgi. 

Boyama kitabı neden akıllı? 

Y.A.: Çünkü sadece boyamayı öğretmiyor. Benim fikrim çocuklara ressamların mesleğini göstermekti. Kitaba bazı merak uyandıran resim kurallarını ve alıştırmaları ekledik, Kandınsky, Sezan ve Malevich gibi ünlü ressamların tablolarını ekledik. Çünkü çocuklar için görmek çok önemli. Onlar, güzel örnekleri görünce hayatı öğreniyorlar. 

Boyama kitabımız hem çıktı alınıp, hem de cihazlara ücretsiz indirilerek kullanılabilir. 

Boyama kitabı ekibinizde bir öğretmen daha var. Bu pedagoji açısından da kitabınız çok etkili demek mi?

Y.A.: Projemize inanılmaz bir kadın katıldı. Öğretmen ve genç ressam Şeyda Yılmaz. O, çok nadir bulunan, dünyayı aydınlatan kadınlardan biridir, profesyonel ve yetenekli bir öğretmen. Çocuklar onu çok seviyor. Şeyda Hanım genç ressam olarak projeye katıldı ama tabii ki öğretmen olarak da tavsiye verdi bize.

Ressam ve Öğretmen Şeyda Yılmaz, Ordu

Şeyda Yılmaz: Resimlerimde farklı kültürleri ve çocuklarının enerjilerini yansıtmaya özen gösterdim. Keyifli bir çalışma oldu. “Umarım çocuklar da keyif alır” diyerek projeye katıldım. Proje gerçekleştirildikten sonra da öğrencilerimle beraber çizmeyi denedik. Çok eğlendik.

Akıllı boyama kitabının ilk denemeleri Ordu’da gerçekleşti.

Bildiğim kadarı ile bu proje için özel tanıtım filmi de çektiniz? 

Y.A.: Evet. Bu çok ilginç bir zamandı. O zamanda farklı şehirlerde bulunan sevdiğim çocuklu arkadaşlarımı aradım. Onlar, benim için çocuklar çizerken, çocukların videolarını çektiler. Böylece tanıtımı yaptık. Ama o kadar kalbe dokunan kısa filme benzeyen bir tanıtım oldu ki, hala çok güncel ve güzel.

Kitabınızı bastırmayı düşünüyor musunuz yoksa hep e-kitap olarak mı kalacak? 

Y.A.: Projemiz tamamen ücretsiz. Dünyadaki tüm anneler, babalar ve sevgili çocuklar sayfaya girip kitabı indirebilirler. Bu sene indirme sayısı bir milyona ulaşmak üzeredir. Geçen sene hediye olarak ekibim için profesyonel matbaada birinci baskıyı çıkarttım, aramızda dağıttık. Tabii ki eğer baskı yaptırmak isteyenler çok olursa yapacağız, kitapçılarda, çocuk parklarında, oyun odalarında, hastanelerde dağıtmak güzel olurdu.  

Röportaja katıldığınız için teşekkür ederiz. Gelecek projelerinizde de başarılar dileriz!   

Resmi web sitesi: https://www.yuliaalizade.com/boyamakitabi

Tanıtım filmi: youtu.be/XgC_J9jY7Uo

Yulia Alizade:  instagram @artist.alizade  www.yuliaalizade.com

Röportajı Hazırlayan: Çiğdem Alça


İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir