İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yaşasın Çocuklar ve Okudukları Kitaplar -2-


Arkadaşlar selamlar… İlk hafta çok keyifli geçti ve şimdi sırada ikinci haftanın tanıtımları var. Müjde! 26 Şubat Masal Anlatma Günü. Ne güzel! Hadi büyüklerimize sürpriz yapalım cuma günü akşamı onlara yatmadan önce masallar anlattıralım. Büyükler masalları çok iyi bilirler ve güzel anlatırlar.

Arkadaşlar aklıma harika bir fikir geldi. Acaba diyorum ki, okuduğumuz nitelikli çocuk kitaplarına neden önsöz yazmıyorlar? Bazı yayınevlerine mail yollayıp kitaplara önsöz koymalarını mı rica etsek? Fena fikir değil 🙂 Ne dersiniz?

Neyse sözü fazla uzatmayalım hemen başlayalım.

Bakalım bu hafta okuduğumuz ve etkilendiğimiz hangi eserlerimiz var. 

Yaşasın Çocuklar ve onlara masallar anlatan yetişkinler…

ICKABOG

Bu hafta nitelikli yazılmış çocuk edebiyatımızda ilk tavsiyem Yapı Kredi Yayınlarından geliyor. ICKABOG. Yazarını çok iyi tanıyorsunuz. J.K.Rowling 1997 ile 2007 yılları arasında yayımlanan, yedi kitaptan oluşan “Harry Potter” serisinin yazarı. Dünya çapında kitapları 500 milyondan fazla satmış, 80’den fazla dile çevrilmiş ve gişe rekorları kıran sekiz sinema filmine uyarlanmış. Çok ödüllü ve birçok hayır işine destek olmuş, çocukların sevgi dolu ortamlarda büyümesi için küresel çapta çalışmalarını sürdüren aktivist bir yazar. Yani anlayacağınız yazar kimliği artık eserlerinin çok önüne geçmiş biri Rowling.

Kitabına yazdığı önsöz de aslında kısa ve net dile getirmiş. Covid 19 salgını nedeniyle evlerine kapanmak zorunda olan çocuklara 10 yıl önce yazdığı ve zaman zaman kendi çocuklarına okuduğu hikayeleri tavan arasından indirme zamanı gelmiş ve işe koyulmuş. Kısa zamanda tekrar derlenip toparlanan hikayeler yapılan resim yarışmasının sonunda Kornukopya ülkesine geri dönmüş iyi ki de dönmüş harika bir eser ortaya çıkmış. Yazarken çok eğlendiğini bizlerinde okurken eğlenmemizi ve iyi vakit geçirmemizi söylemiş. O halde durmayalım ICKABOG kitabının sayfaları arasında kaybolalım.

Eteklerinde Kuşlar Taşıyan Kadın FÜREYYA KORAL

Ve hemen ikinci kitabımıza geçelim. Yazarımız Nacide Berber. Eteklerinde Kuşlar Taşıyan Kadın FÜREYYA KORAL kitabı. İtiraf etmeliyim son yıllarda okuduğum en nitelikli çocuk kitaplarından biri. Füreya Koral, Türkiye’nin ilk çağdaş seramik sanatçısı. Sanatında öncü, yenilikçi bir isim. Sanat aşkı ve yaşam mücadelesi dolu hayatı ise yakın tarihimizin en ilham verici hikayelerinden biri.

Nacide Berber konusunda uzun yıllar çalışan radyo belgeseli formatında hazırladığı programlar sayesinde kadın hayatlarını kaleme alan bir yazar. Kendi coğrafyamızda pek çok alanda çığır açan fakat başarı ve kişiliklerinden çok haberdar olmadığımız kadınların hayatlarının biyografileştirildiği ve Füreya Koral ile başlayan bu diziyi mutlaka okumalısınız. Sonrasında sıra Geçmişle Bugünü Buluşturan Kadın HALET ÇAMBEL ve son kitabı Yolundan Dönmeyen Kadın HALİDE EDİP ADIVAR. Tabii ki devamını merakla bekliyoruz.

Nacide Berber demişken özellikle dil hakkında söylediklerini bilmenizi istiyorum. Diyor ki,  “-dil bambaşka, çocuklara neyi nasıl anlatabilirim düşüncesinin kendisi bile insanı yetişkin düşünme biçimlerinin yarattığı birçok arızadan kurtulma şansı veriyor…”

Alkışı fazlasıyla hak ediyor. Teşekkürler Nacide Berber.

Hadi arkadaşlar hemen Füreyya Koral ile okumaya başlayabiliriz. 

GELMİŞ GEÇMİŞ EN KÖTÜ KİTABIM

Hemen sırada hep kitaptan GELMİŞ GEÇMİŞ EN KÖTÜ KİTABIM var. Çok talihsiz bir kitap hakkında eğlenceli bir hikaye… Yazarı Allan Ahlberg.  Bir sürü aksilik ve çocuk kitaplarının ekip halindeki serüveni. Tabii ki en yakın çizer dostu Bruce ve beraberindeki maceraları.

Komik ve komik olduğu kadar hareketli bir kitap. Aksiyon hiç bitmiyor. Kitap tam tamamlanıyor matbaaya gidiyor ama aksilikler burada da bitmiyor. Her şey çok güzel başlıyor ama bazen güzel gelişmiyor ve sürpriz sonuçlara varıyor. GELMİŞ GEÇMİŞ EN KÖTÜ KİTABIM buna en iyi örnek. Hayat işte fikirlerle dolup taşan bir beyin bazen her istediğini yapamıyor ve sürprizlerle karşılaşıyor.

Serüven ve macera düşkünleri bu kitabı kaçırmasın derim…

ANAHTAR KAĞAN Serisi

Aaaa o da ne sürpriz kitaplarımız var!

Yepyeni bir kahramanla tanışmaya hazır mısın? Timaş Çocuk Yayınlarından ANAHTAR KAĞAN Serisi. Yazarı Mustafa Orakçı. 8 yaş ve üzeri arkadaşlarım için yazılmış. Keyifli bir seri olmuş. Akıllı, sevimli ve meraklı Kağan’ın başından geçen heyecan verici, gizemli ve ilginç maceraları seviyorsanız bu seriyi kaçırmayın derim. Mustafa Orakçı, çocuk dünyasını çok iyi bilen, uzun yıllardır yazan, önemli bir edebiyat insanı. Öğretici, öğretmen ve çok üretken.

Anahtar Kağan Serisi şimdilik dört kitaptan oluşuyor. Devamı gelecekmiş. Özellikle serinin ilk kitabı tavsiyemdir. DEDEM NEDEN KAYBOLDU? Her şey mektupla başlıyor. Pek hayırlı bir mektup değil tabii çünkü dede ortadan kaybolmuş ve hiç haber yok! Anlayacağınız Acil bir durum sözkonusu. Kağan hemen yola koyuluyor. İnancı sağlam, mutlaka onu bulacak. Arkadaşları Asya ve Onur’la ipuçlarından yola devam edip bakalım kendisine ulaşacaklar mı?

Renkli sayfaları, Gökçe Arifoğlu’nun harika eğlenceli çizimleriyle güzel bir seri bizleri bekliyor. Kaçmaz benden söylemesi 🙂

UNUTUP GİTMEDEN

Veee şimdi haftanın son kitabı geliyor. Bu sefer hem yetişkinler hem de biz çocuklar için yazılmış yaşam öyküsü kitabı. UNUTUP GİTMEDEN. Yazarımız Ayla Çınaroğlu. Nota Bene Yayınları.

Çocuk edebiyatına adanmış bir ömür Ayla Çınaroğlu.  Kelimelerin ve düşlerin peşine takılmak isteyen herkesin kesin okuması gereken bir yazardır o. “Yaşam öyküleri aynı zamanda özgün birer masallardır.” diyor. Daha yakından tanımak ve derinlemesine öğrenmek için unutup gitmeden mutlaka okumalıyız.

Geçtiğimiz haftalarda ben ve Damla abla gazetemizde Ayla Çınaroğlu dosyası hazırladık, bi göz atarsanız fena olmaz. Özel bir dosya oldu.

Şimdilik hoş ve hoşça kalın, haftaya buluşmak üzere sevgili arkadaşlar…


İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir