Arkadaşlar selamlar.
Haftanın belirli günlerinde sizden gelen mesajları okumak ve onlara cevaplar yazmak beni fazlasıyla mutlu ediyor. Teşekkür ederim. Yeni fikirlerinizi ciddiye alıyorum. Sadece gündemdeki yeni çıkan kitapları değil uzun yıllardır raflardaki kitaplarımızı tanıtmak sizlerin çok hoşuna gitmiş. Şahane! Bazı kitapları hangi dönemde okursak okuyalım hayatımızın kırılma anı olabiliyorlar. İyi değerlendirmeliyiz diye düşünüyorum. Bakalım ilerleyen haftalar bizler için ne gösterecek ben de sizler gibi meraktayım. O halde okumaya devam…

Bakalım bu haftanın ilk kitabı nereden geliyor? Mikado Çocuk Yayınları’ndan NAZIM HİKMET KİMDİR?.
Yazan Nevzat Basım, resimleyen Utkan Görgüç.
Dünyanın en çok tanıdığı Türk şairimiz Nazım Hikmet’i biz yeterince tanıyor muyuz? Yazdıklarıyla tüm okurlarını büyüleyen bu büyük şairin bilinmeyen dünyası, ilham verici resimli yaşamöyküsü ve ilginç ayrıntılarıyla hepimizin ilgisini çekecek diye düşünüyorum. Atatürk ile aynı şehirde doğan Nazım Hikmet’in yaşamöyküsü bize yol gösterici oluyor.
Hemen okumalıyız.

Geldik ikinci sıradaki güzel kitabımıza. Domingo Çocuk Yayınları’ndan SUÇ VE CEZA (Bir Dostoyevski Klasiği). Anlatan Abraham B. Yehoshua, resimleyen Sonya Bougaeva, Türkçemize çeviren Yelda Gürlek.
Peki ya bugünün büyük yazarları, tüm zamanların en büyük hikayelerini, sana yeniden anlatırsa işte ortaya böyle okunası harika kitaplar çıkar.
Anlatıcısı, “Bu karamsar ve hüzün verici olmakla birlikte, sonunda insana ümit veren bir öyküdür.” diye başlıyor. İçinde ümit olan tüm hikayeler ilgimizi çekiyor konu bildiğimiz konu olunca tabii daha çok ilgileniyoruz.
Her anlatıcı bir hatırlatıcıdır… Teşekkürler Abraham B. Yehoshua, kitabınızı mutlaka okuyacağız.

Üçüncü güzel kitabımız Kitap Koala’dan YAŞAM DÖNGÜSÜ. Yazarı Masoud Malekyari, illüstratör Roser Matas Nadal, Türkçemize çeviren Gamze Şener Özakın.
Kahramanımız Çiko amcasını çok seviyor. Bir gün gerçekten korkutucu bir şey oluyor. Kendi kendine şu soruyu soruyor. “Neden herkes ölmek zorunda?”
Bazı sorular ve cevapları sizi farklı yönlere götürüyor. Çiko “Yaşam Döngüsü’nü buluyor.”
Sonra ne mi oluyor? Eeee hepsini anlatmayalım merak edin ve okuyun…

Aaa bakın dördüncü güzel kitabımıza geldik bile. Yapı Kredi Yayınları Doğan Kardeş serisinden OKUMA KARŞITLARI KULÜBÜ. Yazarı Lodovica Cima, resimleyen Ilaria Urbinati, Türkçemize çeviren Filiz Özdem.
Leo ve arkadaşları için dünyadaki en yavaş ve sıkıcı şey kitap okumak! İnsanlar o minik minik yazılı sayfalarda ne buluyorlar ki?
İlginç, sürükleyici hikayeler mi? Esrarengiz olaylar mı? Fantastik dünyalar mı?
Leo ve arkadaşları kurdukları OKUMA KARŞITLARI KULÜBÜNDE neler olur?
Daha fazla merak etmemek için hemen sayfalar arasında gezintiye çıkalım derim.

Beşinci güzel kitabımız Boyalıkuş Çocuk Yayınları’ndan ZAMAN TÜNELİYLE SÜMER’E YOLCULUK. Yazarı Muazzez İlmiye Çığ, resimleyen Ercüment Morgök.
Günümüzden tam 4000 yıl önce yaşamış Sümerlilerin yaşantısını, kültürünü bizlere tanıtan Muazzez İlmiye Çığ gibi bir hocanın kaleminden çıkmış bu hikaye bizi fazlasıyla ilgilendiriyor.
Bizleri Sümer’de iki güzel arkadaşımız karşılıyor. Adları Ludingirra ve Dada.
Bu güzel hikayede Sümer Uygarlığını beraber tanımak ve keşfetmek harika bir duygu. Vakit kaybetmeden hemen okuyalım.

Ne çabuk altıncı kitabımıza geldik. hep kitaptan ÇOCUK SANATÇILAR (Ünlü Sanatçıların Gerçek Çocukluk Hikayeleri). Yazarı David Stabler, çizeri Doogie Horner, Türkçemize çeviren Onur Kaya.
Ünlü sanatçıların başarılarını biliyoruz.
Peki, çocuklukları ile ilgili ne kadar bilgi sahibiyiz?
Bunu öğrenmek için onların hikayelerinin başladığı zamana dönüyoruz.
Her çocuk büyünce büyük bir sanatçı olmaz.
Ama her büyük sanatçı işe önce çocuk olarak başlar.
İlginç hikayeli ÇOCUK SANATÇILAR kitabını bütün meraklı dostlarım için tavsiye ediyorum.

Veee haftanın son kitabı, Everest Yayınları’ndan ELLİ KURUŞ ÇİKOLATA. Yazarı Orhan Kemal, illüstratörü Oğuz Demir.
İkinci Dünya Savaşı ve sonrasındaki dönemin çocukluğu, Orhan Kemal’in kaleminden çıkan bu öykülerde vücut buluyor. Dokunaklı sosyal manzaralar, uzak gibi görünse de aslında yakın ve tanıdık.
Türk edebiyatının en özgün ve gerçekçi yazarlarından Orhan Kemal, yazdığı roman, oyun ve öykülerinde olduğu gibi, çocuk edebiyatında da yoksul, hayatla mücadele etmek zorunda kalan ama umudunu, yaşama sevincini kaybetmeyen insanlardan söz ediyor. Yoksulluk ve yoksunluk kadar umudun da var olduğu sekiz öykü.
Dönem etkilerinin çocuk edebiyatına nasıl yansıdığını gösteren bu yapıt, Orhan Kemal külliyatını eksik bırakmamak adına önemli bir adım. Orhan Kemal okumak hepimiz için çok çok önemli.
Bu haftalık bu kadar. Daha sağlıklı günlerde nice kitaplar okumak üzere hoşça kalın…
İlk yorum yapan siz olun