İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Üzüntü İçin Bir Sığınak


İnceleme: Aynur Kolbay Hülya

Ketebe Çocuk tarafından yayınlanan çocuk kitaplarını, genel olarak çok az kelimeyle, harika çizimler eşliğinde derin ve dokunaklı hikâyeler anlatmayı başaran kitaplardan seçmeler olduğu için ayrı seviyorum. Yine derin ve müthiş çizimler eşliğinde okuyucuya seslenen umut dolu bir üzüntü kitabı var karşımızda. 

Üzüntü İçin Bir Sığınak kitabı, bana biraz Eva Eland’ın Üzüntü Kapını Çaldığında kitabı ile Pippa Goodhart’ın Burası Benim Yerim kitaplarını da anımsatan bu şahane hikâye, özetle üzüntüyü, hüznü, kederi gerçek anlamda keşfetmiş ve onunla nasıl başa çıkabileceğini, nasıl barış içinde kalabileceğini çözmüş bir çocuğun hikâyesi.

Kitabın kahramanı olan küçük çocuk, üzüntünün yaşamın bir parçası olduğunu anladığında, çadır şeklinde bir sığınak yapmaya karar verir. Böylece kimse onları rahatsız etmeyecek, o da üzüntüsü ile birlikte ne yapmak isterse yapabilecektir. Üzüntü’nün ayrı bir karakter olarak resmedildiği hikâyede, kahramanımız kendisiyle birlikte bu sığınakta dilediği gibi davranabilmenin hayallerini kurmaktadır. Üzüntü isterse avaz avaz bağırabilecek, isterse sessizce oturabilecek, isterse kıvrılıp uyuyacak, isterse de hepsini bir arada yapabilecektir. Karanlığa ihtiyacı olduğunda sığınağın perdelerini çekebilecek, dilediği zaman da pencereleri açıp derin nefesler alabilecektir. Çünkü bu çadır onun sığınağı olacaktır ve dilediği her şeyi yapmakta özgürdür. 

Çocuklar, hiçbir duyguyu ayırt etmeden sarıp sarmalamanın önemini küçük yaşlardan itibaren anlarlarsa, ilerideki yaşamlarında da bir o kadar güçlü ve hayattan zevk alan bireyler olacaklardır. Dünyanın güzelliklerini keşfedebilmek için, her türlü duygumuzun önemli olduğuna vurgu yapmak, çocukları özellikle de “olumsuz” diye yaftaladığımız ama insan olmanın özünde yatan duygularla da barış içinde yaşamaları için teşvik etmek adına çok değerli bir kitap. Aynı zamanda yetişkinlere de çocukların bu duygularını yaşamaları için alan yaratmanın önemini göstermesi bakımından da değerli.

Kendisine hikâyeyi daha derinden hissetmemizi sağlayan çizimlerde David Litchfield’in eşlik ettiği yazar Anne Booth bu kitabı soykırım kurbanı Hollandalı yazar Etty Hillesum’un şu sözlerinden ilhamla yazmış: 

“Hüznünüze hakkı olan tüm alanı ve sığınağı verin çünkü insanlar kedere dürüstçe ve cesaretle katlandığında tüm dünyayı kaplayan hüzün dinecek. Ama bunun yerine içinizdeki alanın çoğunu nefretle ve intikam düşüncesiyle doldurursanız başkaları için yeni hüzünler doğacak ve o zaman dünyadaki hüzün asla bitmeyecek. Hüznünüze talep ettiği alanı verdiğiniz sürece hayatın güzelliklerinden ve zenginliklerinden söz edebilirsiniz.”

Keyifli okumalar.

Satın almak için tıklayın.

Yazar adı: Anne Booth 

Resimleyen: David Litchfield

Sayfa sayısı: 32 sayfa

Yayınevi: Ketebe Çocuk  

Aynur Kolbay Hülya

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir