İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sakın Korkma! Ben Dostum


İnceleme: Songül Bozacı

İnsanlığın varoluşundan itibaren bizi hayatta tutan yegâne duygumuzun korku olduğunu öğrendiğimizde sanırım çok kişi şaşırıyordur. Eğer korku duygumuz harekete geçmez ise neler olabileceğini deneyimlemeyi kimse istemeyebilir. Lakin bu kadar önemli bir duygu nasıl oldu da en sevilmeyen mümkünse varlığını hissetmek dahi istenmeyen duyguya dönüştü. 

Dört ana duygumuz ile kendimizi var ediyoruz. Korku, öfke, mutluluk (neşe) ve üzüntü. İnsanlığın en sevdiği duygu Mutluluk. En çok kullandığı Öfke.  Öyle ki bu mutluluk safsatası adı altında ona ulaşmak için son dönemlerin bilimsellikten uzak birçok öğreti ile kitleler kandırılıyor ve korkunç bir mutluluk pazarı endüstrisi oluşturuluyor. Ama diğer duygularını dengelemeyen biri mutlu olabilir mi? Tüm duygularını deneyimlemeyen biri mutluluğun ne olduğunu ya da boşluğunu bilebilir mi? 

Sakın Korkma! Ürkek kalplere sahip minikler (ve büyükler) için, korku hakkında koca bir kitap. Gerçekten de öyle. Korku’ ya dair bilmek istediğiniz ne varsa bu kitabın içinde. Sadece yazı olarak değil görsellerle hatta story board canlandırmaları ile devasa bir hazine. On iki ana başlıktan oluşuyor kitap. Ve ilk bölümde Kimim Ben? diyor Korku. Kelime anlamını, nereden geldiğini ve iki tür korku olduğunu doğuştan gelen korku ve sonradan öğrenilen korkuyu bu bölümde öğreniyoruz. Anlatım dili olarak korkunun bizimle konuştuğunu hissetmek ve tüm sorulara cevap veren açıklamalarla hatta sorgulamayı sağlayan sorularla tüm merak edilenleri keyifle okuyarak öğrenme yolculuğuna davet ediyor kitap. Çizimlerin hem çocuğa yönelik gibi olması hem estetik algıyı beslemesi açısından çok başarılı. Bilgi yüklü bir kitap olmasını böylesi grafik tasarım ile aşıp oldukça eğlenceli bir bilgi yoluna çıkarıyor olması şahane. 

Tüm başlıklarda bu sorgulamalar, anlatımlar, neden niçinler devam ediyor. Bazen psikologların ne dediği anlatılıyor, bazen bilim insanlarının ne dediği. Mesela doğuştan gelen korkunun DNA ile kodlanmış olmasını çocuklara anlatan bir dili var. Aynı zamanda yetişkinde bu dil ile öğrenebiliyor. Hatta öğrenilen bir bilginin pekişmesini sağlamak için örneğin ilk bölümde “Psikologlara göre “şu anda” olan şeylerden korkmayız genelde. Sıklıkla “gelecekten” korkarız. “ açıklamasını çocuğun daha iyi betimleyebilmesi için story board teknikleri ile hikâye hem çocuğun yaşadığı halini hem de ebeveynin düşündüğü halini çizerek anlatıyor olmasından sonra, sanmıyorum ki bir çocuk anne ya da babasının kendisi için neden endişelendiğini daha iyi anlamıyor olsun. Aynı zamanda bazı bölümlerde çocuğun kendisini ifade etmesini sağlayacak bir soru ile boş sayfalar mevcut. 

Kendi adıma kitabı baştan sona her bir cümlesi her bir resim açıklamasına kadar okuyup inceledim. Korku’ya dair bu kadar bileşenin olmasını beklemiyordum. Düşündüğümüz ve aklımıza gelmemiş olan tüm sorulara bu kitabın içinde bir cevap bulmak mümkün. Bildiğim ve bilmediğim birçok bilgiyi keyifli bir aktarım dili ile okumak çok kıymetli idi. Aynı zamanda görsel şölen ziyafeti başka bir başarısı kitabın. Meraklı çocuklara, araştırmacı ebeveynlere ve özellikle okul kütüphanecilerine muhakkak edinmeleri gereken bir kitap olduğunu söyleyebilirim. Korku duygusunun harekete geçmediğinde nasılda büyük felaketlere yol açabileceğini, korkmanın ne kadar önemli bir duygu olduğunu defalarca anlatan bu kitap duygularımız ile kuracağımız bağın önemini çok güzel ifade ediyor. Duygularımızı tanımak, bilmek ve yönetebilmek çok önemli. Çünkü yönetilmeyen duygu bazen kılık değiştirip Öfkede olduğu gibi karşımıza çıkıyor. Öfkenin çıkmasının büyük temeli çoğu zaman yönetemediğimiz korkularımız olduğunu bir kez daha hatırlatıyor kitap bize. Günümüz çocuklarında ve yetişkinlerinde en büyük sorunlarından biri öfke kontrolü sorunu. Tetikleyen korkuları bulduğumuzda ve duygularımızı tanıdığımızda bu sorunlarında üstesinden gelebileceğiz diye düşünmekteyim. Nasıl ki cesur olmanın korkusuz olmak anlamına gelmediğini aslında korkuları ile yüzleşmiş ve üstesinden gelmiş kişilerin kararlılıkları olduğunu bildiğimiz gibi. Bu detayları bilmek her çocuğun duygusal gelişimi için oldukça kıymetli bilgiler olacaktır. 

Songül Bozacı

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir