İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Okuyan Bir Gelecek


Yazan: Aynur Kolbay Hülya

Kitap okuyan bir toplum yaratmanın yolu, öncelikli olarak kitap okuyan bir nesil yetiştirmekten geçiyor. Bu nedenle çocukların küçük yaştan itibaren kitaplarla iç içe olması, okuma kültürü edinmesi ve ailesiyle, arkadaşlarıyla bu deneyimi paylaşması çok büyük önem taşıyor. 

Ülkemizde 28 yıldır ihtiyaç sahibi çocukları ve anne babalarını eğitim yoluyla destekleyen AÇEV (Anne Çocuk Eğitim Vakfı) bu konuya dair harika bir adım attı. Küçük yaştan itibaren çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırma ve bu konuda farkındalık yaratma amacıyla yola çıkarak “Okuyan Bir Gelecek” isimli projeyi hayata geçirdiler. 

Özel olarak oluşturulmuş platform başta ebeveynler olmak üzere, eğiticiler ya da çocuklarla ilgilenen tüm yetişkinler için, okuma konusunda çok güzel bir yol gösterici rehber niteliğinde. AÇEV’in erken çocukluk uzmanları tarafından seçilen bir dizi kitap ünlü sanatçılar, uzmanlar ve yazarlar tarafından seslendirilmiş ve sitede bu kitapların videolarına rahatlıkla ulaşabiliyorsunuz. Böylece platform aracılığıyla internet erişimi olan pek çok çocuk bu kitaplara erişebiliyor. Ünlüler tarafından başarıyla okunan bu kitap videoları, çocukların internet ortamında kaliteli vakit geçirmesini ve kitapların güzelim dünyasında yolculuğa çıkmalarını sağlayabilmek adına da çok güzel bir adım olmuş.

Sitede aynı zamanda seçilen kitaplar hakkında detaylı bilgilere, satın alma imkânına, çocukların dikkatini çekecek şekilde kitap okuma önerilerine ve çocuklara alınabilecek nitelikli kitap listelerine de ulaşabiliyorsunuz. Her biri özenle seçilmiş, çocuk kitapları alanında önemli yere sahip yazarların ve yayınevlerinin imzasını taşıyan bu liste, bu konuda zorluk yaşayan tüm yetişkinler için kurtarıcı nitelikte. 

Projenin bana kalırsa en önemli ve değerli kısmı ise internet erişimi olmayan ve platform üzerinden kitaplara ulaşamayan ihtiyaç sahibi çocuklarla kitapları buluşturma adımı. Platform üzerinden yapılacak bağışlar sayesinde on binlerce çocuğa harika bir setin iletilmesi sağlanıyor. 

Bir set birbirinden güzel 5 ayrı kitap, her bir kitap için özel olarak oluşturulmuş etkinlik yönergeleri, çocuk dergisi, resim defteri ve boya kalemlerinden oluşuyor. Çocuklara kitap okumanın eğlenceli yollarını göstermek, kitaba dair tek seferlik bir okuma deneyimi değil, farklı alanlara dair gelişim imkânları da yaratacak etkinlikler yapabilmek için birebir öneriler sunuluyor. Gelen paket ve içinden çıkanlarla bir yetişkin olarak bile bu kadar heyecanlandıysam, okumaya istekli ama imkânları kısıtlı çocuklar açısından ne kadar değerli olacağını düşünemiyorum. 

“Türkiye’de 5 yaş altı çocukların %71’inin evinde 3’ten az çocuk kitabı var ya da hiç kitap bulunmuyor.” bilgisi ile yola çıkıp bu tablonun değişmesi ve daha çok çocuğun kitapla buluşmasının sağlanması için kolları sıvayan AÇEV’e bu güzel yolculukta başarılar diliyorum. https://okuyanbirgelecek.acev.org/ adresinden projeye dair tüm detaylara ulaşabilir; çocuklarınızı kitaplarla buluşturabilir, kendinizi bu konuda geliştirmek için yeni metotlar öğrenebilir ya da imkânı kısıtlı çocuklar için bağışta bulunabilirsiniz. 

Keyifli yolculuklar… 

Aynur Kolbay Hülya

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir