İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Mitolojiye İlgi Uyandıran Kitap


Konuk Çocuk Yazar Tuna Erkal değerlendirdi.

Fantastik kurguyu seven bir okur olarak Ömer Ünal’ın kaleminden çıkan Yeşim Taşı Efsanesi/Karanlık Dünya’ya Yolculuk adını taşıyan kitabı büyük bir heyecanla ve beğeniyle okudum.

Bu kitap özellikle biz çocuklar/gençler için Türk mitolojisine kapı aralamamızı sağlıyor ve bizleri mitoloji hakkında araştırma yapmaya yönlendiriyor. Örneğin Tulpar, Erlik Han ve Koncolos gibi mitolojik varlıkların özelliklerini öğrenme isteği hissettim ben kitabı okurken.

Kitap sade ve sürükleyici bir dille yazılmış. Ayrıca samimi bir anlatıma sahip, bunun nedeni ise bizlere ait ögeler içermesidir. Yeşim Taşı Efsanesi’ni okuyan adeta kitabın kahramanları Oğuz, Umay ve Berk ile bir yolculuğa çıkıyor. Kitabın diğer fantastik kitaplardan farkı ise bazı kahramanların tarihte yaşamış olmaları.

Kitap Türklerin bilge dedesi Dede Korkut, Hızır ve Bilge Kağan ile tanıştırıyor. Ortada başarıyla kurgulanmış bir olay var. Bu nedenle okurda kitabı bir an önce okuyup bitirme isteği uyandırıyor.  Kitabın sonunda ise okuyucuda merak oluşturan bir son var “Tebrikler Oğuz! Seni kutluyorum fakat büyük bir sorunumuz var ve yardımın gerekiyor. Alor işgal edildi…” Buradan bu serüvenin devam edeceği anlaşılıyor.

Ayrıca bu kitap insanın hayal gücünün de kapılarını aralıyor. Kitapta en sevdiğim bölüm ise Oğuz’un bir rüyasında bir çiçeğin ona “Dinle Oğuz; şifasını aradığın tüm yaralarına, Lokman Hekim verir derman, Yoldaşın olsun sana Hızır, Durma, kalk güç içinde sen buna inan.” demesi.  

Yeşim Taşı’nın anlamını merak edenler için de yine kitaptan kısa bir bilgi aktarmak istiyorum:  “Türkler, kadim tarihleri boyunca Yeşim Taşı’nın kutsal olduğuna ve bu taşı elinde bulunduran kişinin devletin başkanı olacağına inandılar. Bu taşa Yada Taşı adı da verilmektedir. Türk destanlarında ve efsanelerinde de yerini alan Yeşim Taşı; istenildiği an yağmur, kar, dolu yağdırabilen, fırtınalar çıkarabilen sihirli bir taştır.”

Bu güzel eseri bizlerle buluşturduğu için Ömer Ünal’ın önemli bir işe imza attığını düşünüyorum ve özellikle benim gibi ortaokul öğrencilerine kitabı tavsiye ediyorum.

Sayfa Sayısı:   128

Karakum Yayınevi

Tür: Fantastik/Türk Mitolojisi Roman

Tuna Erkal

Tuna Erkal hakkında

12 yaşında. Ankara’da yaşıyor


İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir