İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Mercan İl: “Avcılar, insanlar hayvanları öldürmesinler! İlk önce ölsünler nasıl hissettiklerini anlasınlar sonra öldürsünler bakalım…”


Mercan İl, 7 yaşında, Bursa’da yaşıyor. Doğayı seviyor. Hayvanlara yazık eden avcıları sevmiyor.

Röportaj: Ayşe Gülay Hakyemez

Hayallerinden bahsetmek ister misin Mercan? En büyük hayalini anlatır mısın?

Gökkuşağından kayıyoruz Unicorn ile beraber… Yanımızda da bi tane kedi ya da köpek olacak.

Böyle bulutların tam ortası, bulutların üstünde, böyle ne deseem şelaleler olacak bulutlarda, kayalardan kayalara, bir de binalar olacak böyle insanlar olacak… Bulutlarla beraber kayalar da uçuyor.

Uykuyu sever misin? Nasıl rüyalar görürsün? 

Çok sevmem, çünkü sıkıcı geliyor. Ben oynamak istiyorum. Arada kabus görüyorum. Kabuslarımdan bir tanesini hatırlıyorum: Darka’da Çıkçıkı diye bir kirpi vardı, çap çap diye ellerindeki zillerle beni kovalıyordu. Anneannemin evi çatının üstündeydi, sonra ben bi su içtim zombi oldum, bu arada yanımda anaokul arkadaşım Umut da vardı. Güzel rüyalarımı tam hatırlamıyorum.

Arkadaşlarınla neler yapıyorsunuz bugünlerde? Onlardan bahsetmek ister misin? 

En sevdiklerimle oyunlar oynuyoruz kayıyoruz, dışarıda takılıyoruz. Bir şeyler bulmuştuk bi keresinde böyle tebeşire benzer koca bir kaya bulmuştuk… Beyaz, onunla böyle evler çizmiştik. Okuldaki arkadaşlarımla, Sonra bir arkadaş taşı bizden alıp bir ev de o çizmişti, sonra ben de alıp iki ev çizmiştim, sonra o teneffüs bitmişti. 

Bugünlerde kankalarımı sorarsanız, Neris ve Nehir var. Nehirle kaymıştık böyle bisikletle ayak ayak yokuş aşağı, o bana demişti ki “ben senden iki yaş büyük olduğum için 100 de 400 benim o yükseklikten çıkma ihtimalim var, senin 5 – 10 falan.

Nerisle dün şişme havuza girdik, orada slap slap oynadık, sonra da biraz böyle meyve sebze yedik sonra biraz kızındık (birbirimize kızdık demek istiyor!) sonra Neris çorba içti, sonra yine oynadık.

Hiç anlaşamadığın bir arkadaşın oldu mu?

Hiç anlaşamadığım biri oldu, dünyanın en sinir bozucu çocuğu, sinirlendik işte birbirimize. Çünkü o yarışı başlattı, ilk önce ben hamağa oturmuştum, sonra geldi o da hamağa oturdu, sonra ben geldim oturdum, sonra üstüme ayağını koydu, sonra ben onun üstüne ayağımı koydum, sonra gitti babasına şikayet etti. Buna kızdım. Sonra bana dil çıkarttı ben de ona tükürdüm.

“İyi insan” sence nasıl bir insandır?

Ben böyle yani ne desem, ikimizin de istediği olacak, böyle ikimiz de güzel güzel rahat rahat oynayacağız. 

Uğraştığın bir sanat dalı var mı? Nasıl başladın? Çalışmalarını bizimle paylaşır mısın?

Yani, ben en çok resim severim. En sevdiğim şey sanat olarak resim. Hayvanlar çiziyorum, hayalimdeki resimleri çiziyorum. Çoğunu saklıyorum. 

Hangi müzik türünü seviyorsun? 

Böyle ben uydurma müzik seviyorum. Uyduruyorum yani, mesela tuvalete giriyorum uyduruyorum, yalnız oluyorum uyduruyorum. Ama çoğu zaman tuvalete girince uyduruyorum, çünkü canım sıkılıyor böyle…

Sana göre bir okul nasıl olmalı? Hayalinde nasıl bir okul var?

Gittiğim okul. Okulumu seviyorum böyle bir sürü arkadaşım var. Hem rahat, öğretmenlerim bana saygı duyuyor, arkadaşlarım bana saygı duyuyor, ben de onlara saygı duyuyorum. Bazen küstüğümüz zamanlar da oluyor ama.. 1A sınıfına gidiyorum. iki bina var, anaokul ayrı, ana bina ayrı. Bizim bina iki katlı. Bahçesi büyük de yani biraz daha büyütmeliler. Top sahası başka bir alanda olmalı, nedenini söyleyeyim çünkü top oynuyorlar, o gün bana top gelmişti, ben de düştüm dizim acımıştı.

biraz dikkat etmeliler.

En çok hangi oyunu seviyorsun?

Eennn çook.. belli değil, yerden yüksek ve yakalamacayı seviyorum, ama saklanbaçı sevmiyorum

Nasıl kitaplar seviyorsun? En son okuduğun kitap hangisi?

Böyle ne desem.. Uzun kitaplar seviyorum bir de böyle eh uzun, yani çocuk kitaplarını seviyorum.

Hayvanları anlatan, insanları anlatan kitapları seviyorum. En son “Cesur Cem”i okumuştum. Böyle cesur bir Cem vardı. Bir gülyabani vardı (hahaha…) vazonun içinden çıkıyordu . Herkül vardı.  Aya yolculuk kitabını da okumaya başladım. 

Hangi çizgi kahramanını seviyorsun? Neden onu seviyorsun?

“Yıldız Kız”ı seviyorum, çok şirin geliyor bana. Yaptığı şeyler de kahramanlıklar. Hatta onda kötü bir adam var, gemisi uçuyor..

Ağaçlar, deniz, taşlar, çiçekler (ya da başka doğa parçaları..) ile neler yapmak isterdin?

Çiçeklerden arkadaşlarıma, ailelerime buketler yapmak isterdim. Taşlardan süsler yapmak isterdim kocaman..

Hayvanlarla aran nasıl? Sana neler anlatıyorlar? 

Çok önemli.. anlatamam çok gizli. Aram da çok iyi, çok seviyorum hayvanları. İki tane köpeğim var, tavuklarım var, balıklarım var.. bir de kurbişlerim..

Bana en çok köpekler bir şeyler anlatıyor. Ama çok gizli! aramızda sır, kimse anlamamalı dediklerimizi..

Yaşadığın şehirde en çok nelerden hoşlanıyorsun? Neleri sevmiyorsun?

Doğayı seviyorum. Hayvanlara yazık eden avcıları sevmiyorum.

Dünyada neleri değiştirmek isterdin? 

Hiçbir şeyi!  Ben doğayı seviyorum, dünyayı seviyorum. Ağaçları kesmelerini istemiyorum.

Atık olmasını istemezdim, avcıların hayvanları öldürmesini istemezdim, kurban bayramı diye bişey olmasını istemezdim, böyle şeyler istemezdim.

Dünyada insanlarla ilgili değiştirmek istediğim.. insanlar avcı olsun istemezdim. Avcıları sevmiyorum çünkü hayvanları öldürüyorlar. Yazık onlara.. Biri onları öldürse nasıl bir histir acaba?  İlk önce onu öğrensinler, sonra öldürsünler. ilk önce ölsünler nasıl hissettiklerini anlasınlar sonra öldürsünler bakalım.

Bir de çöp  atmalarını istemezdim. Doğaya zarar vermelerine, çöp atmalarına izin vermezdim. Bi yandan da belediye başkanı olmak istiyordum, ama artık istemiyorum. 

Büyüklerden istediklerin var mı? Neler söylemek istersin?

Yaaani, çok da yok diyebiliriz. Tek istediğim böyle geçinmek, tatile gidip gezip geçinmek. Bunları da zaten yapıyorum yani. 

Sence hayatın anlamı nedir?

Su. Toprak yaşam hava. Sebebi Dünya kayalardan oluştu, sonra denizler oldu, öyle öyle geçti, sonra güneşten insan koptu, burdan biz burada yaşıyoruz. Japonya, ay japonya diyorum ya, Marsa mı kopsaydı, Dünyaya koptu, biz de burada insan olarak yaşıyoruz. Sonra insanlar Dünya diye isim uydurmuş. Anlamı da güneş işte bizi doğurmuş.

Seni en çok mutlu eden şeyler neler?

Kedillerrrr, köpekleeerrr, unicornlar, aileem, ve dondurmaaaa. Çubukta dondurma.. Çilekli ve kremalı, böyle ufak ufak pasta süslemeleri  koyup yiyeceksin. Unicorn’a benzeyecek. Böyle renkli saçları olacak arkaya doğru. Bir tane boynuzu olacak, kulakları olacak dondurmanın gözleri ağzı..

Duygularını anlatır mısın? En çok sevdiğin, en çok öfkelendiğin, en gıcık olduğun, en sevmediğin şeyler nedir?

Duygularım gizli. Duygularım ve hayvanlarla konuştuğumuz şeyler gizli. En sevmediğim şey avcılar, en çok sevdiğim şey ailem. En gıcık olduğum şey, yok. Beni öfkelendiren şeey, ara sıra çok sevdiğim şeyler oluyor  ve  eğer annem falan  babam izin vermezse, arkadaşım izin vermezse bu beni sinir ediyor.

Nasıl bir meslek düşünüyorsun?

Hayvan doktoru, veteriner olmak isterdim. Sonra da hayvan polisi olmak isterdim. Hayvanları koruyor ya… 


Bir yorum

  1. Ceren Tuncer Ceren Tuncer 15 Haziran 2021

    Canim kızım, guzel yurekli kızım :)). Doğanın, dengenin çocuğu, ne guzel seyler söylemişsin, seninle gurur duyuyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir