İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Meraklı Ayıcık Martin Serisi


İnceleme: Pınar Palamutlu

Her çocuk bir zaman gelir ve “neden?” diye sormaya başlar. Sorular, ebeveynler için yorucu olduğu kadar eğlencelidir de; küçük bebeğinizin dünyayı algılama şekli, merakları, ilgisini çeken detayları keyifle fark etmek için bir fırsattır. Bu seride küçük ayıcık Martin pek çok şeyi merak ediyor ve bizi keyifli bir yolculuğa çıkarıyor.

3 kitaptan oluşan serinin yazarı Catherine Leblanc bir Fransız, kitaplarında kendini ifade etme, ilişkiler, yaşam döngülerini işliyor. Fransız-Alman kültürüyle yetişmiş çizer Eve Tharlet ise yumuşak ve renkli çizimleri ile hikâyeye renk katmış. 20’den fazla dile çevrilmiş Martin serisinde sevgi kavramını, kardeş ilişkilerini ve büyük – küçük algısı üzerine bir çocuğun aklına gelebilecek sorulara cevap arıyoruz. Gelin kitapları tek tek inceleyelim:

Beni Yine de Sever Misin?

Serinin ilk kitabı “Beni Yine de Sever misin?” benim en sevdiğim kitaplar listemde bulunuyor. Martin bir gün dışarıdan montu yırtılmış halde eve dönüyor ve annesinin ona kızıp kızmadığını anlamaya çalışıyor. “Kötü bir şey yaptım, beni hala seviyor musun?” diye soruyor, annesinin farklı durumlarda sevgisinin değişip değişmeyeceğini anlamaya çalışıyor. Kocaman yeşil bir deve dönüşürse, okulda başarısız olursa ya da kardeşi geldiğinde onu sevip sevmeyeceğini öğrenmek istiyor. Annesi ise paltoyu dikerken her soruya sakinlikle ve sevgiyle cevap veriyor. Olaylar karşısında ona sinirlenebileceğini, onu eğitmeye ya da uyarmaya çalışacağını, ama hiçbir şeyin sevgisini değiştirmeyeceğini küçük ayıcığa anlatıyor. Hele ki kitabın son sayfasındaki diyalog insanın boğazında bir yumru gibi oturuyor.

Bugünlerde üzerine çok konuşulan “ebeveynle güvenli bağlanma” konusunda güzel bir hikâye olduğunu düşünüyorum. Kitabın çocuklarla birlikte okunması kadar, ebeveynlerin örnek bir tutum görmeleri açısından da faydalı bir kaynak olacaktır.

İşte O!

Serinin ikinci kitabı “İşte O!” Martin’in küçük kardeşiyle ilk tanışması ve sonrasında aile ortamında yaşanan değişiklikleri konu alıyor. Martin, annesinin neden bu kadar meşgul olduğunu, kardeşinin neden hiçbir şeyi tek başına yapamadığını bir türlü anlamıyor. Ailedeki tüm ilgi bebekte olunca da bir bebek gibi bütün gün yatmaya karar veriyor ve kardeşi ile ilk iletişimi bu sayede kuruyor. Martin aslında kardeşi ile oynayabileceğini, onun nasıl komik biri olduğunu fark etmeye başladıkça ailede herkesin yüzü gülüyor.

Kitaptaki annenin sürekli yoğun olması, Martin’in davranışları garipleştiğinde onu anlamaması ve azarlaması oldukça gerçekçi bir dünya çiziyor. Her şeyin tozpembe olmadığı kitaplar hem ebeveynin konuyu içselleştirmesi hem de çocuğun yaşantısıyla bağ kurabilmesi için önemli. Bu kitapta da kardeş kıskançlığı, Martin’de bebek davranışları sergilemeye sebep oluyor ama kardeşi ile oynayabileceğini keşfettiğinde ailenin en meşgul kişisi oluveriyor. Dikkatimi çeken bir ayrıntı ne annesi ne de babası sen artık büyüdün, sen abisin diye Martin’i yönlendirmemesi oldu, bu diyaloglara gün içinde üzülerek şahit oluyorum. Örnek davranışlar sergileyen ayı ailesi kardeş kıskançlığı için fikir verebilir.

Çok Büyüksün, Çok Küçüksün

Serinin son kitabında ise Martin büyüdü mü yoksa hala küçük bir bebek mi bir türlü karar veremiyor. Biberon kullanmak için çok büyük, ama yemeğini kendi kesmek için çok küçük.

Pusete binmek için büyük, ama araba kullanmak için küçük.

Anne babası hiçbir istediğini yapmasına izin vermiyor, ya küçük ya da büyük kalıyor. Martin ebeveynlerinin bu davranışını aynalayarak kendilerine güzel bir oyun oynuyor. Anne ve baba bu oyundan çok mutlu, küçük oğulları artık büyümüş ve onları gözlemleyip, davranışlarını eleştirebiliyor.

Ve sonunda hikâye Martin dâhil herkes için tatlıya bağlanıyor.

Serideki tüm kitaplar sosyal ve duygusal öğrenme anlamında güzel örnekler taşıyorlar. Kitapların hikâyeleri sakin ve sevgi dolu sözcükler barındırıyor. Bu kitapta ayı seçilmesi, uyku arkadaşı olarak kullanılan yumuşacık oyuncakları akla getiriyor. Uyku öncesi kitabı olarak 3 yaş ve üstü çocuklar için değerlendirebilir, huzurla günü bitirmelerine yardımcı olabilirsiniz.

Son olarak kitaplar birbiri ile tamamen bağımsız bir kurguya sahip, dilediğiniz bir tanesini okumak hikâyeyi etkilemiyor. Kitapların seri numaraları sırtlarındaki kalplerden oluşuyor, Martin bu detayla dahi kalpleri ısıtıyor.

Keyifli okumalar dilerim.

Künye

Yazar: Catherine Leblanc

Çizer: Eve Tharlet

Çeviri: Çiğdem Şehsuvaroğlu

Yayınevi: Meav Yayıncılık

Pınar Palamutlu

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir