İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kız çocuklarını güçlendirme amacıyla yeni nesiller için masallar baştan yazılıyor!


Birleşmiş Milletler Kadın Birimi UN Women önderliğinde yürütülen ”Uyandıran Masallar” projesiyle, yeni nesiller için masallar tekrar kurgulanıyor! Avrupa ve Orta Asya’dan 28 yazarın katılımıyla gerçekleştirilen projede Türkiye’den Aslı Tohumcu ”The Storyteller” (Masalcı) adlı öyküsüyle yer aldı. Bu öyküden yola çıkarak kaleme aldığı hikâye kitaplaştı; ”Öyle Değil, Böyle!” genç okurlar için Can Çocuk Yayınları raflarında!

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi UN Women’ın önderliğinde, Avrupa ve Orta Asya’dan yazarların kaleme aldığı 28 hikâyeden oluşan \’Uyandıran Masallar\’ projesi, kız çocuklarını güçlendirmek amacıyla yeni nesiller için masalları tekrar kurguluyor ve dünya çapında herkesi #AwakeNotSleeping etiketi altında buluşmaya davet ediyor. Farklı ülkelerden yazarların katılımıyla, kolektif bir yaratımla gerçekleştirilen “Uyandıran Masallar”a İngilizce olarak erişmek mümkün. (https://interactive.unwomen.org/eca/fairytales/en/index.html)

Avrupa ve Orta Asya’dan, 28 hikâyeden oluşan güçlü bir masal koleksiyonu!

”Uyandıran Masallar” klasik masalları bugüne taşıyarak, tanımlanmış toplumsal cinsiyet rolleri hakkında kanıksanan normları dönüştürmeyi amaçlıyor. Klasik masalların yaratıldıkları dönemin kısıtlayıcı cinsiyet rollerine, beklentilerine ve yasalarına başkaldıran karakterlerle kurgulanan bu yeni masallar, normları yıkmak, klişelere meydan okumak için bir güç yaratmayı hedefliyor. 
\’Uyandıran Masallar\’ projesinin lansmanı 18 Kasım’da canlı yayın olarak gerçekleştirildi ve projeye katkıda bulunan isimlerle İstanbul’da bir buluşma düzenlendi. Oyuncu Özge Özpirinçci ve Kerem Bürsin ile şarkıcı ve söz yazarı Manizha da, proje için yaratılan 28 hikâyeden bazılarını seslendirdi.
#AwakeNotSleeping ve #GenerationEquality etiketleriyle sosyal medyada tanıtılan proje dünya çapında herkese ulaşmayı amaçlıyor.

Aslı Tohumcu’nun yazdığı, Pelin Turgut’un resimlediği ”Öyle Değil, Böyle”, Tohumcu’nun bu proje için kaleme aldığı ”The Storyteller” (Masalcı) adlı öyküden yola çıkarak kitaplaştı ve Türkiye’de Can Çocuk Yayınları etiketiyle genç okurlarla buluştu. Tohumcu’nun farklı bakışıyla, toplumsal cinsiyet eşitliğini temel alan yaklaşımıyla ve eğlenceli anlatımıyla kurguladığı ”masalların masalı”nı, illüstratör Pelin Turgut karakterleriyle, renkleriyle, sahneleriyle canlandırdı.

Kitap: Öyle Değil, Böyle!
Yazar: Aslı Tohumcu
Resimleyen: Pelin Turgut
Yaş aralığı: 7, 8, 9 +
Sayfa: 56
Fiyat: 17,5 TL

Aslı Tohumcu
1974 yılında Leverkusen’de doğan Aslı Tohumcu’nun çocukluğu Bursa’da geçti. İngiliz Dili ve Edebiyatı öğreniminin ardından çeşitli yayınevlerinde editörlük, TRT2’de muhabirlik, sunuculuk ve danışmanlık yaptı, kitap ekleri çıkardı. 2003’ten bugüne pek çok roman ve öykü kitabı yayımlandı. Çocuk kitapları üzerine köşe yazılarıyla da tanınan yazar, çocuklar için yazdığı iki ciltlik Üç, İkiii, Birr, Ateş!‘in (2012) ardından, ”Eksimus Serüvenleri” (2013) ve ”Bolbadim Günlükleri” (2013) dizilerini kaleme aldı. Mizah dolu macera romanı Karadankaçanlar‘ı (2015), küçükler için bir kütüphane macerası anlattığı Hışır Hışır Kırt Kırt (2016) izledi. Dünyayı Döndüren Kız‘ı (2016) ve Herkesin Evine Döndüğü Gün‘ü (2019) toplum ve çevre üzerine eleştirel bir bakışla kurguladı. Kalıplaşmış aile içi rolleri çocuğun dilinden sorguladığı Benim Babam Kötü Örnek‘in (2020) ardından, Öyle Değil, Böyle!‘de (2021) masalların öyküsünü toplumsal cinsiyet eşitliğini temel alan bir yaklaşımla anlattı. Yetişkinler ve çocuklar için yazmanın yanı sıra edebiyat üzerine yazılarını ve yazı atölyelerini sürdüren Aslı Tohumcu, kızı Tomris’le birlikte İstanbul’da yaşıyor.

Aslı Tohumcu’nun Can Çocuk Yayınları’ndan Çıkan Tüm Kitapları:
Benim Babam Kötü Örnek • Dünyayı Döndüren Kız • Herkesin Evine Döndüğü Gün • Hışır Hışır Kırt Kırt • Karadankaçanlar • Kaya Çıkmazı’ndaki Okul (Bolbadim Günlükleri 1) • Batık Şehrin İşareti (Bolbadim Günlükleri 2) • Kıyamet Kapısı (Bolbadim Günlükleri 3) • Öyle Değil, Böyle! • Üç, İkiii, Birr, Ateş! 1 • Üç, İkiii, Birr, Ateş! 2 • Üç Kişilik Ordu (Eksimus Serüvenleri 1) • Yalancı Cennet (Eksimus Serüvenleri 2) • Her Çocuğun Rüyası (Eksimus Serüvenleri 3)


İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir