İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kiki ve Mohan


İnceleyen: Aynur Kolbay Hülya

İklim krizi son yılların en büyük ve en can alıcı problemi diyebiliriz. Bu nedenle dünyamızın karşı karşıya olduğu tehlikelere dair çok küçük yaşlardan itibaren bilinç sahibi olmak ve bu farkındalıkla hareket etmek çözüm için bireysel olarak yapabileceğimiz en önemli adımlarda biri. Bu doğrultuda konuya dair yazılan çocuk kitaplarının, çekilen filmlerin, müfredata sokulabilecek derslerin de ehemmiyeti oldukça yüksek.

Çevresel ve sosyal sürdürülebilirlik eğitimine destek olmak ve Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını baz alarak çocuklara bu 17 maddelik amaçları anlatmak için yola çıkmış bir seri var karşımızda: Kiki ve Mohan.

Doğan Çocuk tarafından yayımlanan serinin ilk iki kitabında iklim krizi, temiz enerji, biyo-çeşitlilik, sorumlu tüketim, karada ve suda yaşam gibi konular ele alınırken; ikinci kitapta ise biyo-çeşitlilik, sorumlu tüketim, karada ve suda yaşam gibi konular anlatılıyor. Kalkınma amaçlarının 7 tanesine doğrudan değinen kitaplarda, bilinmesi gerekenler oldukça heyecanlı ve macera dolu bir hikâyenin parçası olarak veriliyor.

Kiki ve Mohan Zortorella’ya Karşı isimli ilk kitapta, kahramanlarımız Kiki, Mohan ve Murti, dünyanın en korkulan ünlü kötüsü olmak için çabalayan Zortorella’ya karşı büyük bir mücadele veriyor. Tüm temiz enerji kaynaklarını yok etmeye ve insanları fosil yakıt kullanımına mecbur bırakmaya çalışan Zortorella’yı kendi yöntemleri ve akıllıca çözümleri ile, kodlama becerilerini, icatlarını ve üç boyutlu yazıcıları da kullanarak alt etmeyi ve dünyayı kurtarmayı başarıyorlar.

Kiki ve Mohan Zombi Kral’a Karşı isimli ikinci kitapta ise dünyanın dengesini bozmak için elinden geleni yapan ve insanları da zombi kölesi haline getiren Zombi Kral’a karşı mücadele ederek onu da yenmeyi başarıyorlar. Biyo-çeşitlilik, tüketim çılgınlığı, nesli tükenen hayvanlar ve yağmur ormanlarının önemi bu kitabın en öne çıkan ve çok güzel bir şekilde anlatılan kısımları denebilir.

Kitapların tamamı sürükleyici bir hikâyeye eşlik eden çizgi roman gibi düşünülebilir. Çocukların duymaktan da kullanmaktan da hoşlanabilecekleri “abuk subuk” kelimelerle, akılda kalıcı komik özel isimlerle ve eğlenceli yanlış anlamalarla süslenmiş hikâyelerde, konular sıkıcılıktan uzak ve çocukların kolay anlamasını ve özümsemesini sağlayacak şekilde anlatılıyor.

Kitapların sonunda kalkınma amaçlarının çok basit bir şekilde çocuklara özetlendiği ve çocukları etraflarını bilinçlendirme konusunda gaza getiren kitaplar 7 yaş ve üstü çocuklar için oldukça iyi bir seçim.

17 adet BM Sürdürülebilir Kalkınma Amacını baz alması ve bütün amaçları kapsaması açısından türünün dünyadaki ilk ve tek örneği olarak gösterilen serinin üçüncü ve dördüncü kitaplarında ise sosyal kalkınma, eğitime erişim, adalet ve cinsiyet eşitliği gibi konular ele alınacak. Dünyanın gidişatı düşünüldüğünde bu kitapların da çok geç olmadan çocuklarla buluşmasını diliyoruz.

Keyifli okumalar.

Yazar Adı: Ayşe Yorgancıoğlu

Resimleyen: Doruktan Turan

Yayınevi: Doğan Çocuk


İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir