İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Günlerden Bir Gün


İnceleme: Aynur Kolbay Hülya

Pek çok hikâyenin, masalın başlangıcıdır “Günlerden bir gün…”. Anlam olarak barındırdığı belirsizlikle birlikte dinleyicinin kendi hayalini kurmasına da izin verir. Hayal dünyasını müthiş resimler ve şiirsel bir hikâye ile birleştiren Günlerden Bir Gün kitabı, derinlikli kitaplar çıkarma konusunda oldukça başarılı olan Koç Üniversitesi Çocuk Yayınları’ndan karşımıza çıkıyor.

Kitapların çocukların gelişimi ve eğitimi üzerindeki belirleyici etkisi göz önünde bulundurularak oluşturulan Koç Üniversitesi Yayınları Çocuk Kitapları seçkisi yine Koç Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan akademik bir danışma kurulunun önerileri doğrultusunda oluşturuluyor. Sanırım bu nedenle oldukça fark yaratan ve çocuklarda düşünme becerisini geliştiren kitaplar karşımıza çıkıyor. Tıpkı Günlerden Bir Gün gibi.

İmgelerle, gerçek üstü metin ve çizimlerle okuyucuyu zihnin mantık çerçevesini zorlayan sınırlarında gezdiriyor. Yetişkinler için kavraması daha zor ama çocuk okurlar tarafından çok daha rahat içine girilebilecek ve kavranabilecek bir kitap denebilir.

İlk yarıda nesnelerin ya da kavramların hikâyelerine başlangıç yapan kitabın ikinci kısmında bu hikâyelerin hayallerle birlikte bambaşka boyutlara geçtiğini görüyoruz. Kapıların davula, gözlerin güneşe dönüştüğü, ıslıkların seyahat ettiği, kelimelerin dağların arkasına saklandığı metaforik bir kurgu çıkıyor karşımıza. Şiirsel bir dille anlatılan bu hayallere yine sınır tanımayan çizimler eşlik ediyor.

Sinema, çizgi film ve televizyon alanlarında da çalışmış İtalyan yazar Giusi Quarenghi, 2006 yılında İtalya’nın en önemli çocuk kitapları ödüllerinden Andersen En İyi Yazar Ödülü’nün sahibi. Çizer Simona Mulazzani ise 2005’te New York Society of Illustration tarafından gümüş madalya ile ödüllendirilen ve 2016 yılında ise Andersen En İyi İlüstratör Ödülü’nü kazanan bir sanatçı. Böyle bir ikiliden şahane bir iş çıktığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Çocukların kendi hayal dünyalarına dahil olmak, onların “günlerden bir gün” ile başlayan düşlerine kulak vermek için harika bir fırsat yaratan kitap 4 yaş ve üstü tüm okurlar için uygun.

Keyifli okumalar.

Yazar adı: Giusi Quarenghi

Resimleyen: Simona Mulazzani

Sayfa sayısı: 40 sayfa

Yayınevi: KÜ Çocuk

Aynur Kolbay Hülya

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir