İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Görüşmek Üzere


İnceleme: Aynur Kolbay Hülya

İnsan çocuğu olduğunda, ihtiyaç duyduğu sırada danışabileceği birilerini bulmaya, destek almaya, çocuklara belli başlı konuları nasıl anlatabileceğine dair tavsiyeler duymaya çok fazla gereksinim duyabiliyor. Bu nedenle belli hassas konulara dair yazılmış çocuk kitaplarının çok önemli bir yere sahip olduğunu düşünüyorum. 

Görüşmek Üzere isimli çocuk kitabı da “boşanma” konusunu ele alan ve bunu bir çocuk için çok nahif bir anlatımla başaran bir kitap. Anne-babası ayrılan pek çok çocuk gibi, suçu kendinde arayan minik bir kızın hikâyesi de denebilir. 

Anne ve babasıyla birlikte mutlu bir şekilde yaşayan ve onların birlikteliği ile kendini güvende hisseden küçük kız, birdenbire yaşadıkları evde annesiyle tek başına kalıyor. Hiçbir şey anlamadan annesi ve babasını ayrı evlerde ve farklı zamanlarda görmeye başlıyor. Bu duruma kendi aklınca bir cevap bulamayınca da kendini suçlamaya başlıyor. Derken bir gün başka bir çocukla yap-boz oynadığı sırada kendini suçlu hissetmekten vazgeçirecek cevaplar karşısına çıkıveriyor. Suçun kendinde olmadığını, anne babasının tıpkı yerine oturmayan yanlış yap-boz parçaları gibi birbiriyle uyumlu olmadığını keşfediyor. 

Çocuğu düşünemeyen, anlayamayan ya da aklı ermeyen, ebeveyne bağımlı varlıklar olarak değil de gerçekten bir birey olarak görmek; onların da ortak hayatlarımızda olan her şeyi anlayabildiklerini, daha da ötesi hissedebildiklerini kabullenmek gerekiyor. Aksi halde olaylar, çocuğun kendini suçlaması ya da farklı durumlarda olaylara farklı anlamlar yükleyip işin içinden tek başına çıkmaya çalışması gibi çok daha sakıncalı boyutlara ulaşabiliyor. Buradan yola çıkarak kitap bir yandan da çocukla konuşmanın, ona her şeyi anlayabileceği bir şekilde anlatmanın önemini de göstermiş oluyor. Çocukların hem boşanma olayını anlamlandırabilmeleri için hem de boşanmak üzere olan ama çocuklarla nasıl konuşacaklarını bilemeyen ebeveynlere bir fikir vermesi açısından da güzel bir kapı aralıyor. 

Kitabın en çok hoşuma giden taraflarından biri de, durumu boşanma ile sınırlı tutmayıp bir adım ötesine taşıması ve boşandıktan sonra her ikisinin de hayatına yeni birilerinin girebilme olasılığını da çok yumuşak bir şekilde vermesi oldu. Anneyi de babayı da sonrasında başka kişilerle ve başkarakterimiz küçük kızla, mutlu bir şekilde görmek, olasılıkları pozitif bir şekilde göstermek açısından güzel bir yere bağlanıyor. 

“Annesini ve babasını birbiriyle uyumlu olmayan iki parça olarak hayal etti.

 Evet, aslında her ikisi başka bir parça ile uyumlu idiler…”

Beyrut doğumlu ve bol ödüllü yazar Nebihe Muhaydeli’nin bu dupduru anlatımına, animasyon tadındaki çizimlerde ise Suriye doğumlu ve yine ödüllü çizer Loujaina Alassil eşlik ediyor. 

Keyifli okumalar… 

Yazar Adı: Nebihe Muhaydeli

Çizer Adı: Loujaina Alassil

Sayfa Sayısı: 38 sayfa

Yayınevi: Nar Yayınları

Aynur Kolbay Hülya

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir