İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Gece Boyunca


İnceleyen: Aynur Kolbay

Yaşam koşulları, geçinme zorunluluğu ve bu dünyada bir şekilde var olabilmenin yolu çoğunlukla bir iş sahibi olmaktan geçiyor. Bu nedenle de çocuklara emek vermenin değerini anlatabilmek, emeğe saygı göstermenin önemini kavratabilmek, ileride hem kendilerine hem de başkalarına karşı saygı duymalarında önemli bir rol oynayacaktır.

Yayın hayatına bu yıl itibariyle başlamış olan Fibula Yayıncılık’tan çıkan Gece Boyunca isimli kitap da çocuklara biz uyurken çalışan insanlar üzerinden emeği çok naif bir şekilde anlatıyor.

Kitap sütünü içmiş, dişlerini fırçalayıp pijamalarını giyerek yatmaya hazırlanan bir çocuğun annesini yeni başlayacak mesaisi için evden uğurlaması ile başlıyor. Çocuk ve babası yataklarına giderken annesi ise gece boyunca çalışacağı işine doğru yol alıyor. Ardından her sayfada geceleri çalışan pek çok insanla ve dolayısıyla da pek çok meslekle tanıştırıyor okuyucuyu.

Ofislerdeki gece temizleyicileri, gece bekçileri, polisler, muhabirler, şarkıcılar, 7/24 açık benzinciler, doktorlar ve daha pek çok mesleği direkt çalışanları da tanıtarak anlatıyor. Çocukların çoğunu bilmedikleri ya da hiç düşünmedikleri bu birbirinden farklı alandaki meslekler aynı zamanda minik okurlarda şahane bir farkındalığa da sebep oluyor. Hayatta bu işleri yapan birilerinin olduğunu, bunu daha önce hiç akıl edememiş olsalar bile onlar uykudayken dışarıda hâlâ devam eden hareketli bir yaşam ve çabanın farkına varmalarını sağlıyor.

Kitabın en güzel ve belki de en önemli özelliklerinden biri de çalışanlar ve ortam üzerinden her türlü farklılığa ve empatiye yer verecek çizimlere sahip olması. Bunun hiç göze batırılmadan, metinde bile geçirilmeden, hikâyenin doğal bir parçası olarak resimlere eklenmesi çocukların algılarında normalleşmesini de sağlıyor.

Çocukların hayal gücünü, merak duygusunu ve iletişim becerilerini geliştirmeyi hedefleyen Fibula Yayıncılık, çocuklara aileleriyle birlikte kaliteli zaman geçirtecek kitaplar sunuyor. Instagram hesaplarından da oldukça faydalı mini bilgilerin yanı sıra çocuklarla yapılabilecek eğlenceli etkinlik önerileri de paylaşıyorlar. (https://www.instagram.com/fibulayayincilik/)  Yayın hayatının uzun soluklu ve bol kitaplı geçmesini diliyoruz.

Keyifli okumalar…

Yazar adı: Polly Faber

Resimleyen: Harriet Hobday

Sayfa sayısı: 32 sayfa

Yayınevi: Fibula Yayıncılık


İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir