İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Çocukları sanatla buluşturan mekân: Müze


İnceleyen: Ekin Soytürk

Yazar Susan Verde’nin Günışığı Kitaplığı’ndan yayımlanan ‘’Müze’’ isimli bir çocuk kitabı var karşımızda. Kitap; renkli, düşündürücü, derin anlamlar taşıyan çizim ve anlatımıyla okuru bir sanat müzesinde yolculuğa çıkarıyor.

Kitabın kahramanı olan küçük kız, müzelerde vakit geçirmeye, müzelerdeki sanat eserleriyle keşfe çıkmaya bayılan biri. Müzelere olan sevgisini âdeta her yere taşıyor. O müzeleri, müzeler de onu her zaman kucaklıyor. Her şey bu küçük kızın bir sanat müzesine adımını atmasıyla başlıyor. Her bir eser onda farklı duyguların ortaya çıkmasına neden oluyor. Küçük kız, bir eserin önünde poz verme telaşına kapılırken; başka bir eserde kendisini capcanlı hisseder hale geliyor. Büyülendiği sanat eserleri karşısında çeşitli notlar alıyor. Onları gözlemliyor. Oradan oraya koşuşturuyor. Sanki içten içe sevinç çığlıkları atıyor. Bazen de soluklanmak için dinleniyor. Sonra tekrar, diğer sanat eserlerinin peşine takılıyor. En önemlisi de eğlenirken düşünmeyi, sorgulamayı da ihmal etmiyor. Sözgelimi, Picasso, Van Gogh ve Rodin gibi tanınmış sanatçıların eserlerini de yakalama şansına erişiyor. Küçük kız, üzüntü, korku, mutluluk, neşe, şaşkınlık gibi türlü duyguları büyük bir farkındalıkla yaşıyor. Yaşadığı, tanık olduğu tüm duygular, müzeden ayrılırken bile ona eşlik ediyor. Belki mühim olan da bu…

Sanatla büyüyen, sanat eserleriyle haşır neşir olan çocuklar, sorgulamayı, düşünmeyi öğrenirken aynı zamanda pek çok duygunun da ne demek olduğunu, o duyguların kişide ne gibi etkiler yarattığını anlamaya çalışır. Böylece ileriki yaşlarda da sanata olan tutkuları hep sürmüş olur. Hayal dünyamızın zenginleşmesi ve hep aktif kalabilmesi için biz yetişkinlerin de sanatla her zaman iç içe olması gerekir.

Peter H. Reynolds’un güzel çizimleriyle de kitaba tat katılmış. Dört yaş ve üzeri tüm okuyucular için uygun olan kitap, sanatı, sanat müzelerini, sanat eserlerini  sevmemize neden olacabilecek  güzel bir yapıt.

Yazımı bitirmeden önce buraya  sanata dair güzel bir alıntı  eklemek istiyorum: 

    ‘’ İyi İş En İyi Sanattır’’ (Andy Warhol; Wıll Gompertz’in ‘’Sanatçı Gibi Düşün ‘’ adlı kitabından).

Mutlu Okumalar…

Ekin Soytürk

Yazar: Susan Verde

Resimleyen: Peter H. Reynolds

Çevirmen: Müren Beykan

Yayınevi: Günışığı Kitaplığı

Sayfa Sayısı: 36

Ekin Soytürk

Bir yorum

  1. Seda bektaş Seda bektaş 28 Aralık 2021

    Çok güzel bir yazı olmuş, teşekkürler 👏🏻

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir