İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Çınar’ın Festival Günlüğü


İnceleme: Aynur Kolbay Hülya

Hıdrellez, kültür olarak sahip olduğumuz için oldukça mutluluk duyduğum kutlamalardan biri. Kimine göre batıl inanış, kimine göre ise gerçek bir bayram gibi algılansa da, sonuç olarak insanları bir ateş etrafında kolektif bir kutlama inanışına götüren eğlenceli bir gece. Bu gece kapsamında gerçekleştirilen ritüeller ise bu eğlencenin bir parçası.

Kitabımızın kahramanı Çınar da, bir hıdrellez kutlaması ile birlikte kitabın açılışını yapıyor. Hayatında ilk kez böyle bir kutlamaya katılan ve çok eğlenen Çınar, başka ülkelerin kendilerine özgü festivallerine, kutlamalarına da merak salıyor. Babasının gemi kaptanı olmasından da yararlanarak ailece birkaç farklı ülkeyi gezme imkânı buluyor. Böylece farklı ülkeleri, kültürleri ve kendilerine özgü kutlamaları da öğrenme fırsatı bulacağı için mutlu oluyor.

Meksika, Hindistan, Japonya ve Rusya’ya ayak basma şansına erişen ve kiminde farklı kutlamalara, kiminde ise etkileyici ritüellere rastlayan Çınar, her bir ülkeden de kendine hatıra olarak seçtiği bir şeylerle ayrılıyor.

Kitabın farklı ülkeler keşfetmek, her gidilen yere has inanışlara, geleneklere, özel günlere şahit olmak ve bunların hepsine saygı duyarak eşlik etmek üzerine okuyucuyu heveslendiren bir tarafı var. Bunun yanı sıra seyahat etmenin, ailece birlikte bir şeyler yapmanın, farklı kültürlerden insanlarla bir araya gelmenin dayanılmaz zevkini de tattırıyor bir yandan. Uzun zamandır evlerde vakit geçirmek zorunda kaldığımız, çok uzaklara gitme fırsatı bulamadığımız bugünlerde, anılar biriktirmenin, bu güzel anıları hatırlatacak hatıra nesneler toplamanın önemini Çınar’ın bu uzun seyahati ile birlikte tekrar hatırlatıveriyor hepimize.

5 yaş ve üstü tüm okuyucular için uygun olan kitap, boyutu ve çizimleri ile bana biraz Ayşegül serisini hatırlattı. Hem yazı dili, hem de tasarımı ile rahatça okunan, ilgi çeken ve merak uyandıran kitabın hikâyesini ve hikâyesindeki eğlenceyi, heyecanı, coşkuyu güzel bir şekilde tamamlayan çizimlerde yazar Hazal Uzuner’e Özlem Isıyel Yalçınkaya eşlik etmiş. Bana kalırsa hikâye ve çizimler olarak iyi bir ikili olmuşlar.

Kitapların sonunda çocuklara illa bir şey yaptırmaya ya da düşündürmeye gerek yok tabi ki ama çocukların farklı bir konuya dair merak salmaları ve ona dair araştırma yapabilmeleri için güzel bir kapı aralayan kitap, bu araştırmalar sonucunda ailece yapılabilecek etkinlikler yaratabilmek için de bir fırsat olabilir.

Keyifli okumalar…

Yazar Adı: Hazal Uzuner

Çizer Adı: Özlem Isıyel Yalçınkaya

Sayfa Sayısı: 24 sayfa

Yayınevi: Dinozor Çocuk

Aynur Kolbay Hülya

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir