İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Balinalar Aramızda


İnceleyen: Melek Turgay

Bazı çocuk kitapları var ki yetişkinler için yazılmış pek çok kitaptan daha derin hisler uyandırıyor. Hayatı sorgulatıyor. İşte Tudem Kitabevi’nin Uçanbalık Yayınları’nın rafında gördüğüm bu kitabı okur okumaz hemen sepetime atıp, çıktım. Evde sakin sakin yeniden okuduktan sonra sizlerle de paylaşmak istedim.

Balinalar Aramızda’dan bahsetmeden önce hep birlikte minik bir düşünce balonu oluşturalım mı? Düşünün; yaşadığınız mahalleyi bir anda sizden farklı bir tür istila ediyor. Bu bir hayvan türü olabilir, bir bitki çeşidi olabilir veya bambaşka bir şey.

Hayal gücünüze bağlı…

Ne yapardınız?

Balinalar Aramızda’ da bize böyle bir hikâye anlatıyor işte.

Bir gün o koca koca balinalar yaşadıkları okyanusu terk edip insanların yaşamlarını sürdürdüğü şehirlere, kasabalara geliyorlar. Onları gülümseyerek, sorgusuz sualsiz karşılayan çocuklar oluyor. Yetişkinlerse surat asıp, homurdanıyor.

Balinaların gelişiyle şehir yavaş yavaş değişmeye başlıyor. Balinalar resmen insanların yaşam alanlarını ele geçiriyor ama bir farkla; onları taklit ederek. Bisiklete binmek istiyorlar, parkta gazete okuyanların yanında onlar gibi oturup okumaya çalışıyorlar, trene biniyor, şarkılar söylüyor hatta bale gösterisi bile organize ederek gösteri dünyasına adım atıyorlar.

Çocukların gözünden bakarsak çok eğlenceli bir durum. Hem hayatı paylaşmak onlar için sıradan bir olay. Fakat yetişkinler için sıkıntılı durumlar ortaya çıkıyor. Zamanla kocaman balinalar her yeri çöp içinde bırakıyor, ağır cüsseleri yüzünden kaldırım taşları kırılıyor, lokantalardaki balıklar tükeniyor ve daha neler neler oluyor.  

Yetişkinler bu gidişe bir dur demek için gösteri yapmaya karar veriyorlar. Balina karşıtı sloganlar atıyor, onları istemediklerini anlatan afişler asıyorlar.

“Defolsun balinalar! Okyanuslarına geri dönsünler,” diye haykırıyor yetişkinler.

Ta ki küçük bir kız “Hayır! Önce dertlerini söylesinler,” diyene kadar…

Görüldüğü üzere yetişkinlerin unuttuğu empati duygusu, karşıdakini anlama ve ona da söz hakkı verme girişimi bir çocuktan geliyor.  

Şimdi tam da burada bir virgül koymak ve balinaların çocuğa ne söylemiş olabileceğini düşünmenizi rica ediyorum.

Balinalar okyanustan neden kaçtılar? İnsanlar, balinaların evlerini nasıl bir yere çevirdi ki bu hayvanlarda insanların yaşadıkları yerlere gelmek zorunda kaldılar?

Balinalar Aramızda, insanın kendi türünde olmayana karşı tutumunu, çocukların kapsayıcı sevgisinin ve anlayışının ne denli büyük olduğunu, doğayı korumanın ve dünyada bizden farklı türlerin de yaşadığını tekrar tekrar hatırlatan bir eser.

Kitabın konusu kadar çizimleri de çok ilgi çekici. Yazar Nick Bland hem yazmış hem de çizmiş ve ortaya şahane bir eser çıkmış.

Resimli çocuk kitabı severlere iyi okumalar dilerim.

Yazar ve Çizer: Nick Bland

Çeviri: Ümit Mutlu

Yayınevi: Uçanbalık

Sayfa Sayısı: 40 / Kuşe

Yaş Aralığı: 5+


İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir