İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ali Kürşat Uzun: “Aile ortamı gibi olmalı okul, evde başlar, okulda devam eder..”


Röportaj: Ayşe Gülay Hakyemez

Ali Kürşat Uzun, 9 yaşında. Ankara’da yaşıyor. En büyük hayali aya ayak basan ilk Türk astronot olmak… Çizgi film izlemiyor, körebe ve saklanbaç gibi teknolojinin girmediği oyunları oynamayı seviyor.

Yaşadığın şehirde en çok nelerden hoşlanıyorsun? Neleri sevmiyorsun?

Yaşadığım şehir diğer şehirlere göre daha sakin ve daha yeşil. Ankara’nın sakinliğini ve doğal yeşilliğini seviyorum. En sevmediğim şey sabah ve akşam saatlerindeki trafik yoğunluğu.

Sence şu anda dünyanın en büyük sorunu nedir? Neleri değiştirmek isterdin? 

Bence şu an ülkemizde ve dünyada en büyük sorun şiddet. Tüm canlılara şiddete karşıyım. Bununla ilgili bir proje hazırlıyorum.

Nedir projen? Paylaşabilir misin?

Projemden şu an yazım aşamasında olduğu için burada açıklamayı doğru bulmuyorum.

Uyumayı sever misin?

Uykuyu çok sevdiğimi söyleyemem. Uykuda geçen zamanı ziyan olarak düşünüyorum. Fakat sağlıklı olmak için günlük uykumu almaya gayret ediyorum. Genelde rüya görmüyorum, görüyorsam da hatırlamıyorum.

Hayallerinden bahsetmek ister misin? En büyük hayalini anlatır mısın?

Çocukluğumdan daha doğrusu bebekliğimden, düşünmeye başladığım ilk günden itibaren en büyük hayalim aya ayak basan ilk Türk astronot olmak.

Bunun için nasıl bir yol izleyeceksin?

Bunun için öncelikle iyi bir eğitim almak daha sonra NASA’ya kabul edilmek gerekiyor. Bu yüzden çok çalışmam gerektiğini biliyorum. İnşallah bir gün hayalimi gerçekleştirim.

“İyi insan” tanımı yapmanı rica etsem…

Bana göre iyi insan başkalarına faydası olan insandır. 

“Kötü insan” kimdir sence?

Kötü insan bencil insandır. Sadece kendini düşünen insandır.

Kendi karakterinin en sevdiğin yönleri ve beğenmediğin yönleri neler?

En sevdiğim özelliğim merhametli olmak, empati yapabilmek. Vicdanlı olduğumu düşünüyorum. Bu özelliğimi de çok seviyorum. Sevmediğim özelliğim ise fazla meraklı olmam. Çok konuşmam sanırım.

Bir de çok aceleci olmak… Zaten bu yüzden sanırım altı aylık doğmuşum. Annem her zaman olduğu gibi acelecisin diyor. Doğumum da acele olmuş. Altı aylık doğmuşum. Annem tam bir savaşçı olduğumu söyler.

Çok mu konuşuyorsun? Çok konuşmuyor musun?

Evet çok konuşuyorum. Daha doğrusu çok konuştuğumu söylüyorlar. Bazen ben de farkına varıyorum çok konuştuğumun.

Merhametli davranışlarına örnek vermeni rica etsem..

Merhametli oluşuma şöyle bir örnek verebilirim, çevremdekiler çok merhametli olduğumu söylüyor; mesela ben harçlıklarımı biriktiririm özellikle kış günleri sokakta yaşayan hayvanlar için mama alırım. Avanos İlçe Emniyet Müdürü ile “İyiliği Yayacağız” diye bir grubumuz var. Orada güzel paylaşımlar yapıyoruz. Örnek olacak yardımlar yapılıyor.

Meşgul olduğun sanat dalından bahseder misin? Nasıl başladın?

Tiyatro sevdiğim sanat dalları arasında. Fırsat buldukça annemle tiyatroya gidiyorum. 

Takip ettiğin sanatçılar var mı? 

Dedemin Gözyaşları adlı sinema filminde Halil Ergün ile oynadım ve onu yakinen takip ediyorum.

Sinema dışında hangi sanat dalları ilgini çekiyor?
Sinema dışında sanat olarak resim ilgimi çekiyor, zaman zaman resim sergilerine gidiyorum. Bu sanatı bana sevdiren resim öğretmenim Buket Demir’dir. Şu anda yüksek lisans yapıyor. O da bir öğrenci benim gibi… 

Sanatçı sence kime denir?

Bana göre sanatçı, uğraştığı sanat dalında eserler veren, başarılı olan kişidir.

Geleceğinde nasıl bir meslek düşünüyorsun? Hedeflerin nelerdir?

Bilim insanı olmayı istiyorum. Özellikle uzay bilimi üzerine çalışmalar yapmak istiyorum…

Sana göre bir okul nasıl olmalı? Hayalinde nasıl bir okul var?

Benim okuduğum okul butik bir okul. Bana göre okullar butik olmalı. Her sınıftaki öğrencileri, çalışanları, öğretmenleri ismi ile tanımalıyım ve bilmeliyim. 

Butik okulun anlamı nedir? Açar mısın? Eğitimine nasıl bir katkısı var?

Butik okul, küçük okul demek. Aile ortamı gibi herkesi tanıyorsun. Bütün öğrencileri, öğretmenleri, çalışanları tek tek bilebiliyorsun. Sabah okulun çatısı altına girdiğimde sanki evime giriyor gibiyim, herkesi tanıyorum. Herkes de beni tanıyor. Anlayamadığımız konularda bir üst sınıftaki abi ablalarımız yardımcı oluyor. Biz de aynı şekilde bizden küçük sınıflara yardımcı oluyoruz. Tam bir aile ortamı yani. Kısaca; okul evde başlar okulda devam eder… 

Oyun oynar mısın? En çok hangi oyunu seviyorsun?

Oyun oynuyorum. Daha çok günümüzde unutulmaya yüz tutmuş oyunları oynamayı tercih ediyorum. Teknolojinin olmadığı zamanlardaki oyunları… Saklambaç, körebe ve mendil kapmaca gibi… 

Nasıl kitaplar seviyorsun? En son okuduğun kitap hangisi? Kitabın en sevdiğin cümlelerini bizimle paylaşır mısın?

Son okuduğum kitap Beyaz Zambaklar Ülkesinde. Bu kitap en çok okunan kitaplar arasında.  Yaşıtlarıma mutlaka Beyaz Zambaklar Ülkesinde adlı kitabı okumalarını tavsiye ediyorum. 

Yaşıtlarına önereceğin kitap ve filmler hangileri? Neden bunları önerdiğini de belirtir misin lütfen ?

Dedemin Gözyaşları adlı sinema filmi bir sosyal sorumluluk projesi ve Kültür Bakanlığı’nın katkılarıyla çekildi. Ben de rol aldım.

Beğendiğin bir çizgi fim kahramanı var mı? Neden o?

Ben çizgi film izlemiyorum.

Hayvanlarla aran nasıl? Sana neler anlatıyorlar?

Hayvanlarla aram iyidir. Evde bir kedim var. Onlar bizim pati dostlarımız. Zaman zaman sokak hayvanlarına mama ve su bırakıyorum. 

Büyüklerden istediklerin var mı? Neler söylemek istersin?

Büyüklerimden beklediğim bizlere iyi örnek olmaları. Çünkü bizler onların yansımalarıyız. Aynadaki yüzleriyiz.

Sence hayatın anlamı nedir?

Hayatın anlamı güzel şeylere vesile olmak, birilerinin yüzünde gülümsemeye sebep olmak… Bence hayatın anlamı tam da bu.

Seni en çok mutlu eden şeyler neler? 

Beni en çok mutlu eden kitap rafları arasında dolaşmak. Yeni kitaplar almak. Şu anda bile kocaman bir kütüphanem var. 

Sen de bir kitap yazmışsın galiba?

Ben sekiz yaşında kitap yazdım. Kitabımın adı “Yüreğimde Büyüyenler”. Deneme tarzında bir kitap. Yüreğimde büyüttüğüm insanları ve sebeplerini yazdım. Kitabımda ismi geçen kişilerin birçoğu birebir tanıdığım, birçoğu da tanımadığım ama insanlığa faydası olan kişiler.

Tabii ki bundan sonra da yazmaya devam edeceğim. Özellikle sinema filmi çekilirken yaşadığım güzel anılarımı kaleme almayı düşünüyorum ve kitabımın gelirini yine bir vakıfa bağışlamayı düşünüyorum.

Ayşe Gülay Hakyemez
aghakyemez@gmail.com

25 Yorum

  1. Kadriye Özbek Kadriye Özbek 15 Kasım 2021

    Gelecek umutlarımızı güçlendiren “Ali Kürşatlar “iyi ki varsınız,sevgiler

  2. kamal değirmenci kamal değirmenci 15 Kasım 2021

    Ali Kürşat’ın düşüncelerini çok beğendim . Yaşından daha olgun fikirlere sahip bence . Ali Kürşat’ı İleri de daha güzel yerlerde göreceğimizden çok eminim .

  3. Sıla Karaman Sıla Karaman 15 Kasım 2021

    Tebrik ederim Ali Kürşatçığım, başarılarının devamını dilerim.

  4. Ayşe Cengiz Ayşe Cengiz 15 Kasım 2021

    Muhteşem adam olacak çocuk maşallah Rabbim esirgesin geleceğe dair umutlarım böyle örnekleri görünce artıyor

  5. Rafet TOKGÖZ Rafet TOKGÖZ 15 Kasım 2021

    Ali kursat yüreği güzel kardeşim yolun bahtın açık olsun

  6. Buket Demir Buket Demir 15 Kasım 2021

    Merhaba degerli ögrencim Ali, senin farkindaligi yüksek, duyarli bir çocuk oldugunu ilk gördüğümde anlamiştim. Resim dersine, sanata ilgini, ressamlari okuman doga sevgin, kıymetli anneni de taniyınca onun verdigi emek okul evde başlar ifadesi pekiştiriyor dedim. RESİM Ögretmenin olarak beni mutlu ettin. Sana verilen emekler helal olsun. Ülkemize faydali iyi bir insan olcagını hatta dünyada temsil edecegini biliyorum. Bayrak senin elinde dalgalandir Alim.

  7. Naime coşkun Naime coşkun 15 Kasım 2021

    Aliciğim senin çok farklı bir çocuk olduğunu 4 yıl önce farkettim dağın tepesine çıkıpta saatlerce etafı seyrederdin ali burda ne yapıyorsun diye sorduğumda burda benim gördüğümü sende görsen burada hiç kalkmazsın derdin canım nasıl hayal ettiğini bilemem ama önderin halil bey harika bir insan sana ışık olacağına inanıyorum tüm güzellikler senin olsun

  8. Emine Aykol Emine Aykol 15 Kasım 2021

    Canım Alim seninle gurur duyuyoruz. Şimdiden geleceğinin ne kadar aydınlık olduğu öyle belli ki… Senin karşına hep senin gibi yollar çıksın, her şey gönlünce olsun.

  9. Zehra cengiz Zehra cengiz 15 Kasım 2021

    Alicigim inşallah hayallerinin hepsi gerçek olur. Sinema filmini de büyük Bi heyecanla bekliyoruz Halil Ergün le çektiğiniz bu filmde büyük başarı kazanacağına eminim.

  10. Canan Karapınar Canan Karapınar 15 Kasım 2021

    Güzel yüreğinden öpüyorum çocuk seni ne güzel düşünceler emeği geçen herkesi kutluyorum Başta annen baban ve seni yetiştiren öğretmenleri ayrıca örnek davranışlar sergileyen Avanos ilçe emniyet müdürünü gurubunuzu günümüzde bu çalışmalara önem veren herkesi kutluyorum

  11. Buket Demir Buket Demir 15 Kasım 2021

    Alicigim, resim ögretmenin olarak gurur duydum. Seni daha ilk gördüğümde farklı bir çocuk oldugunu hissettim. Sanata deger veren bir anne seni yetiştirdigi için şanslisin.ülkemizi hep iyi sekilde temsil edip Bayragimizi dalgalandiracagini biliyorum şimdiden. Seni kutluyorum seviyorum.

  12. Yasir erdaş Yasir erdaş 15 Kasım 2021

    Yaşıtlarına göre ortalamanın dışında bir çocuğa benziyor Ali Kürşat. Daha şimdiden üst idealleri olan ve toplumun derdiyle dertlenen bir sorumluluğa sahip bir çocuğumuz. Yaşıtlarına göre daha erken gelen bu sorumluluk bilinci ve problemlere çözüm üretme istek ve gayreti, seni erkenden yorgun düşürmez umarım.
    Rabbim; aklını, zihnini, hayatını, yolunu, yürüyüşünü, ideallerini açık etsin. En önemlisi de en büyük sermayen olan “aşkını” arttırsın. Çünkü üstad Neşet Ertaş ” aşkınan koşan, yorulmaz” der. Hayalleri pratiğe döken, aşk sermayesidir. 😊
    Ayrıca biz okuyucularla sizi buluşturan bu röportajın mimarı, Ayşe Gülay Hanım da kocaman bir teşekkürü hak ediyor.

    • Ayşe Gülay Hakyemez Ayşe Gülay Hakyemez 15 Kasım 2021

      Algıları açık, kalpleri iyilik dolu çocuklar bizim ümidimiz. Yüreklendiren mesajınız için teşekkür ediyorum.

  13. Mehtap dikenli Mehtap dikenli 15 Kasım 2021

    Ali ciğim yolun açık olsun sana güveniyorum hersey gönlünce olsun

  14. Gülistan Kuru Gülistan Kuru 15 Kasım 2021

    Pür dikkat okudum seni ne güzel yetiştirmişler Allahım seni korusun Ali Kürşat kitabını en kısa sürede alıp okuyacağım bu güzel düşüncelerin örnek olsun diye alıp paylaşacağım güzel çocuk

  15. Büşra Öndemir Büşra Öndemir 15 Kasım 2021

    Ali’cigim her zaman gururla takip ediyoruz. Vatanını seven, ilkeli bir çocuksun ve daima yükselerek ilerleyeceğine inancımız sonsuz… En büyük destekçin olan anneciğinin ve senin emeklerin takdire şayan. Tebrikler güzel evlat…

  16. Sevilay ÖZEN Sevilay ÖZEN 15 Kasım 2021

    Geleceğin astronotu Alicığim başarılar dilerim ,yolun hep açık olsun.Seni yetiştiren anneyi tebrik ederim.Bir gün dilerim her istegin gercek olur.

  17. Nejdet kurtuluş Nejdet kurtuluş 15 Kasım 2021

    Muhteşem bir röpörtaj olmuş bu güzel düşünceleri bize aktaran seninle buluşmamızda emeği geçen herkesi yürekten kutluyorum Allah seni bütün kötülüklerden korusun yar ve yardımcın olsun küçük adam

  18. Nejdet kurtuluş Nejdet kurtuluş 15 Kasım 2021

    Muhteşem bir röpörtaj olmuş bu güzel düşünceleri bize aktaran seninle buluşmamızda emeği geçen herkesi yürekten kutluyorum Allah seni bütün kötülüklerden korusun yar ve yardımcın olsun küçük adam

  19. Ayşe Kahraman Ayşe Kahraman 15 Kasım 2021

    Tebrikler küçük bey yolun açık olsun inşallah aya ayak basan ilk Türk astronot olarak da haberlerini okuruz

  20. Zeynel Çalışkan Zeynel Çalışkan 15 Kasım 2021

    Çok duygulandım okurken geleceğe dair umudumu tazeledi bu röpörtaj geleceğimizin emaneti çocuklarımız böyle düşünüyor sa ki güzel bir örneksin genç adam yolun açık olsun Rabbim seni kötülüklerden korusun

  21. Mine Kurtuluş Mine Kurtuluş 15 Kasım 2021

    Merhaba Ali Kürşat İngiltereden sevgiler bende okudum bir arkadaşım paylaşmış ne kadar gurur duydum yurt dışında yaşayan bir Türk olarak Allah sana çok güzel günler gösterdin yüreğine sağlık sana bu fırsatı sunan ve bizlerle buluşturan gazetecimizi de tebrik ediyorum gençlerimize fırsat verilirse çok başarılı olacaklar
    Seni kutluyorum

  22. Ertuğrul Nurlu Ertuğrul Nurlu 16 Kasım 2021

    Evet gururlandım haberi okuyunca Aya ayak basmayı düşünen ilk astronot olmak inşallah nasip olur sana Aliciğim

  23. Sibel Demirkol Sibel Demirkol 16 Kasım 2021

    Tebrikler bir öğretmen arkadaşım bana bu haberi mutlaka okumam gerektiğini söyledi seni yetiştiren anne ve baban başta olmak üzere öğretmenlerini canı gönülden kutluyorum güzel yürekli çocuk o yüreğimde büyüyenler kitabını da alıp okumak İçin sabırsızlanıyorum

  24. Kemal Soyuer Kemal Soyuer 16 Kasım 2021

    Okuyunca içim açıldı son günlerde yaşanan sorunlar dünyanın kötüye gitmesi ekonomi yangınlar şiddet haberleri üzerine bu güzel röpörtaj içime su serpti be güzel yürekli çocuk demek ki hep bir umut var Atatürk boşuna dememiş muallimler yeni nesil sizin eseriniz olacaktır
    Seni yetiştiren öğretmenleri kutluyorum sana şans diliyorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir