İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ada Özgül: “Yönetici ben olsaydım dünyada sanatı daha üst yerde tutardım. İnsanlara sanatın değerini ve önemini vurgulardım…”


Ada Özgül 15 yaşında, Antalya’da yaşıyor. Akademisyen olmak, çocuklara müziği öğretmek ve onlara o kültürü göstermek istiyor.

Röportaj: Ayşe Gülay Hakyemez

Yaşadığın şehirde en çok nelerden hoşlanıyorsun? Neleri sevmiyorsun?

Yaşadığım şehirde denizin olması harika birşey. Konyaaltı sahiline indiğim zaman dağları ve denizi aynı anda görebiliyorum. Sevmediğim bir yanı yok. Atatürk’ün de dediği gibi “Hiç şüphesiz ki Antalya dünyanın en güzel şehridir.” Mutlaka gezilmesi gereken bir şehir Antalya. En eski yerleşim yeri olan Kaleiçi, Konyaaltı sahili ve Side’deki Apollon tapınağı en sevdiklerim.

Sence şu anda dünyanın en büyük sorunu nedir?

Şu an dünyanın en büyük sorunu doğanın çok büyük bir tehlike altında olması ve insanoğlunun buna bile bile zemin hazırlaması. Denizlerimiz müsilaj yüzünden çok kötü durumda. Küresel ısınma yüzünden hem iklim değişikliği yaşıyoruz hem de ozon tabakası zarar görüyor. Sırf daha fazla beton hayatı yaşamak için insanoğlunun ağaçları keserek oksijenimizi elimizden almasıyla çok büyük bir tehdit altındayız. Eğer buna dur demezsek dünyada yaşayan bütün canlılar çok büyük zarar görecekler ve gezegenimiz yaşanabilirliğini kaybedecek.

Hayallerinden bahsetmek ister misin?

En büyük hayalim, hayatım boyunca müzikle ne kadar çok şey yapabiliyorsam yapmak.

İnsanı “insan” yapan özellikler nedir sence?

İnsan bilinçli bir varlıktır ve iyi kötü her şeyi bilinciyle yapar. İnsanı insan yapan özelliklerden biri bu bence.

İnsanın “kötü” özellikleri neler sana göre?

Elbette herkes insan ve her insanın kusurları vardır. Ama fazla hırs ve fazla kıskançlık insanın en kötü özelliklerinden biridir. Çünkü bir insan bu özelliklerle hem çevresine hem de kendisine zarar verebilir.

Kendi karakterinin en sevdiğin yönleri ve beğenmediğin yönleri neler?

Sakin ve sevecen bir insanım. Bazen kolayca pes edebilirim. Sevmediğim yanım bu. Bazı eserlerin zor pasajlarını çalışırken eğer istediğim gibi çalamazsam pes ettiğim zamanlar olur. Ama hep üstüne giderim.

Meşgul olduğun sanat dalından bahseder misin? Nasıl başladın?

Sanat aslında doğduğumdan beri vardı. Evimizdeki radyo hep açık olurdu ve müzik kulağım iyi olduğu için şarkılara sürekli eşlik ediyordum. Annem ve babam müzik öğretmeni olduğu için bendeki bu yeteneği farkettiler ve beni müziğe yönlendirdiler. Küçükken hep korolarda şarkı söyledim. Enstrüman hayatıma da kemanla başladım. Akdeniz Üniversitesi Devlet Konservatuarı sınavlarını kazandıktan sonra çelloyla devam ettim.

Çello zor bir enstrüman. Günde kaç saat çalışıyorsun?

3-4 saat çalışıyorum. Bu yaz İtalya’da 13. Uluslararası Luigi Cerritelli Müzik Yarışması’nda ikincilik ödülü kazandım.

Tebrikler Ada. Beğendiğin sanatçılar kimler?

Popüler kültürden sanatçılar takip ediyorum daha çok. Klasik müziğin yanında rock müzik dinlemeyi çok severim. O tarzda yabancı ya da yerli takip edebildiğim bütün sanatçıları takip ediyorum.

Mesela?

Nirvana, Metallica, Queen, Evanescence ve Cranberries gruplarını çok severek dinlerim. Kendi alanımda da 2 Cellos.

Geleceğinde nasıl bir meslek düşünüyorsun? Hedeflerin nelerdir?

Ben akademisyen olmak istiyorum. Benim gibi çocuklara müziği öğretmek ve o kültürü göstermek istiyorum.

Sana göre bir okul nasıl olmalı? Hayalinde nasıl bir okul var?

Çocuklar genel kültür eğitimi görmeli ama ben sevdiği alanda bir mesleği olsun istiyorsa daha sistemli bir eğitim verilmesini isterim.

Büyüklerden istediklerin var mı? Neler söylemek istersin?

Büyüklerden ricam; çocuklarının düşüncelerini görmezden gelmemeleri. Özellikle kariyer açısından onu tek bir mesleğe yönlendirmeyin. Sınavlarında başarılı değilse muhtemelen o dersi sevmediği için üstünde durmuyordur. Onlarla konuşun ve hangi alanlara yönelmek istediklerini sorun.

Oyun oynar mısın? En çok hangi oyunu seviyorsun?

Ailemle veya arkadaşlarımla kutu oyunları oynarım genelde.

Kutu oyunları ne oluyor?

Kutu oyunları aile veya arkadaşlarla beraber oynanan masa başı oyunlardır. Scrabble, Tabu ve Uno oyunlarını oynamayı severim.

Nasıl kitaplar seviyorsun? En son okuduğun kitap hangisi? Kitabın en sevdiğin cümlelerini bizimle paylaşır mısın?

Kitap okumayı çok severim. En son okuduğum kitap Victor Hugo’nun Sefiller kitabı. O kitapta en çok etkilendiğim cümle “Kendi ışığına güvenen; başkasının parlamasından rahatsızlık duymaz” olmuştu.

Nasıl filmler seyrediyorsun? 

Bilim kurgu ve fantastik filmlerini çok seviyorum. Favorilerim Star Wars ve Harry Potter.

Beğendiğin bir çizgi fim kahramanı var mı? Neden o?

Çizgi film izlemeyi çok severim. En sevdiğim çizgi film müzikal bir film: Alvin ve Sincaplar. Alvin en sevdiğim karakter. Alvin çok neşeli ve enerjik bir karakterdi. Sürekli şarkı söylüyordu. Ben de sürekli onunla söyledim.

Hayvanlarla aran nasıl? Sana neler anlatıyorlar?

Hayvanlarla aram çok iyi. Kedileri çok severim. Evimde de muhabbet kuşu besliyorum. İsmi Kıtır.

Yaşıtlarına önereceğin kitap ve filmler hangileri? Neden bunları önerdiğini de belirtir misin lütfen ?

Zülfü Livaneli’nin “Arkadaşıma Veda” kitabını okumalılar. Biz Atatürk’ün çocuklarıyız ve Atatürk’ü tanımalıyız. Film olarak da Koro’yu (Les Choristes) izleyebilirler. Bu filmin de güzel bir konusu var, ayrıca müzikal.

Sence hayatın anlamı nedir?

Hayatın anlamı herkes için değişir. Herkes dünyaya yaşamak için gelir ama bir şey uğruna yaşarlar. Ben müzik ve sevdiklerim için yaşıyorum.

Seni en çok mutlu eden şeyler neler? En çok sevdiğin, en çok öfkelendiğin, en sevmediğin ve en özlediğin şeyler…

Beni en çok mutlu eden şey yine müzik. Ben müzik dinlerken ve çalarken kendimi ister istemez çok mutlu ve enerjik hissediyorum. En çok öfkelendiğim şey bu ülkede maalesef sanata yeteri kadar değer verilmemesi. Bu beni çok öfkelendiriyor. Bu pandemi sürecinde maalesef hiç konser veremedik. En çok orkestralarda konsere çıkmayı özledim.

Yönetici sen olsaydın neler yapmak isterdin?

Eğer yönetici ben olsaydım dünyada sanatı daha üst yerde tutardım. Yani insanlara sanatın değerini ve önemini vurgulardım.

Ayşe Gülay Hakyemez
aghakyemez@gmail.com

3 Yorum

  1. Tülay Tülay 1 Kasım 2021

    Harikasin Adacığım..Hayatta her şey gönlünce olsun.Sanat hayatında başarıların daim olsun.Seni çok seviyoruz..❤

  2. Hüseyin Buluşan Hüseyin Buluşan 1 Kasım 2021

    Harika çocuğumuz,Harika yanıtlar. Kutluyor ve Ülkemizi temsilde büyük başarılar getireceğine inanıyorum.

  3. Zafer ÖZGÜL Zafer ÖZGÜL 3 Kasım 2021

    Bu güzel röportaj bize gösteriyor ki; yetişkinler olarak herşeyi doğru yaptığımızı düşünüyoruz, fakat anlaşılan güzel bir dünya için çocuklarımızı daha çok dinlemeliyiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir