İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ada Defne Abalı: “Hayvanlara, bitkilere, çiçeğe böceğe her şeye zarar veriyoruz. İçimizde öldürmeyi ve zarar vermeyi seven kötü bir canavar var.“


Röportaj: Ayşe Gülay Hakyemez

Ada Defne Abalı, 12 yaşında, İzmir’de yaşıyor. Hobileri arasında anne ve babasına itiraz etmek, psikoloji konuşmak, şarkı söylemek, yazı yazmak var.

Yaşadığın şehirde en çok nelerden hoşlanıyorsun? Neleri sevmiyorsun?

Yaşadığım kentte deniz kenarında bulunan parklar ve bisiklet yolları çok hoşuma gidiyor. Ama çarpık kentleşme hoşuma gitmiyor.

Nasıl bir şehirde/ülkede yaşamak isterdin?

Yeşili ve ormanı bol olan, temiz, altyapısı düzgün olan bir yerde yaşamak isterdim.

Sence şu anda dünyanın en büyük sorunu nedir? Neleri değiştirmek isterdin?

Bence şu anda dünyanın en büyük sorunu küresel ısınma. Bunu kesinlikle değiştirmek isterdim. Onun dışında su ve hava kirliliğini de değiştirmek isterdim. En çok değiştirmek istediğim problem ise uzay kirliliği. Neredeyse kimse umursamıyor uzay kirliliğini. Uzay kirliliği, uzaya gönderilen araçlardan kalan parçaların uzayda dolanmasıdır. Şu anda akıl almaz derecede fazla miktarda uzay çöpü var. Kimse kafaya takmıyor ama çok tehlikeli. Çünkü atmosfere girip dünya yüzeyine düşebilir. Ya da aktif uydu ve istasyonlara çarpabilir. Bir ihtimal daha var, uzay araçlarını tamir eden astronotlara çarpabilir. Bu parçaların bazıları küçük olsa bile tehlikeli. Çünkü bir mermi gibi hızla hareket ediyor ve bir anda her şeyi mahvedebilecek kadar riskli bir durum.

Hayallerinden bahsetmek ister misin? En büyük hayalini anlatır mısın?

Geleceğe dair birtakım hayallerim var. Büyük ihtimalle psikoloji bölümü okurum ve Amsterdam’a taşınıp orada bir psikolog olarak hayatımı kurarım.

İnsanı “insan” yapan özellikler nedir sence?

Bana göre bir insanı “insan” yapan özelliklerden en önemlisi diğer canlıların aksine özünün dışına çıkabilmesi ve daha geniş çaplı düşünebilmesidir. Bu, hayvanlardan daha üstün olduğumuzu göstermez ama bir canlının gerçekleştirebildiği şeylerden daha fazlasını yapmaya yatkınlığımız olduğunu gösterir.

İnsanın “kötü” özellikleri neler sana göre?

İnsanların doğaya bir faydası yok. Hayvanlara, bitkilere, çiçeğe böceğe her şeye zarar veriyoruz. Birbirimize de zarar veriyoruz. İçimizde öldürmeyi ve zarar vermeyi seven kötü bir canavar var.

Meşgul olduğun bir hobi/sanat dalı var mı? Nasıl başladın? Neler yapıyorsun?

Yapmayı sevdiğim birkaç hobim var. Kitap okumak, yazı yazmak, şarkı söylemek, müzik dinlemek, bisiklete binmek, hayal kurmak, felsefi konular üzerine tartışmak, psikoloji hakkında konuşmak, piyano çalmak, seyahat etmek, yemek yapmak, annemle babamın dediği her şeye itiraz etmek, film izlemek, fotoğraf çekip üzerinde sanatsal değişiklikler yapmak, x – o – x oynamak, dama oynamak, koşmak ve hayvanlarla ilgilenmek.

Yazı yazmayı sevdiğim için bir de blogum var:  “adahadii.blogspot.com” 

Bir de müzik grubun var galiba?

Okulumdaki kulüplerden bir tanesi Pop – Rock Orkestrası. Kulübe solist, piyanist, baterist ve gitarist olmak için seçmeler yapılacağı yazıyordu. Ben bu fırsatı mutlaka değerlendirmem gerektiğini düşünerek birinci tercihimi Pop – Rock Orkestrası olarak seçmiştim. Telafinin son haftası Çeşme’deydim ve seçmelerin 6 Eylül’den sonra, yani herkesin okula geldiği zaman olacağını düşünmüştüm. Çarşamba günü gruba piyanist olarak katılacak arkadaşım Darya, bana seçmelerin büyük ihtimalle Cuma günü olacağına dair bir mesaj yazmıştı. Hemen anneme haber vermiştim. “Yarın okulu arar sorarım.” demişti. Ben de arkadaşıma emin olup olmadığını sormuştum. Değildi ama kulüplerin kesinlikle Cuma günü başlayacağını söylemişti. Perşembe sabahı annem okulu aradı ama kesin bir cevap alamamıştık. Annemin başının etini yememin üzerine toplanıp yola çıktık. Arkadaşım okuldan döndükten sonra bana yine mesaj yazmıştı. “Seçmeler yarın olacak.” demişti. Ben de zaten eve döndüğümü, yani Cuma günü okula geleceğimi söylemiştim. Ertesi gün okula midemde binlerce kelebekle beraber gitmiştim. Günün kulüp öncesi kısmı çok güzeldi. Ama kulüp dersi yaklaştıkça benim karnıma ağrılar girmeye başlamıştı. Anlattıklarımdan anlamışsınızdır, ben çok heyecanlı bir insanım. O yüzden seçmelerin olacağı odaya girerken resmen titriyordum. Sonra hiç beklenmedik bir şey olmuştu. Kulübe beni de sayarsak tam altı kişi başvurmuş ve başvuranlar arasındaki tek solist benmişim. Seçmelere gerek kalmamıştı. Grup üç kız ve üç erkek. Derin ve Darya grubun piyanistleri. Batuhan grubun gitaristlerinden biri. Aydın ve Deniz bateri çalıyor ama aynı zamanda gitar da çalıyorlar. Bir şarkıda hangisi bateri çalıyorsa diğeri gitar çalıyor. Yani dönüşümlü çalıyorlar. İlk konserimiz öğretmenler gününde olacak.

Nasıl kitaplar seviyorsun? En son okuduğun kitap hangisi?

Ufkumu açan ve derin izler bırakan kitapları severim. En son okuduğum kitaplardan biri Kora ile Kelebek. Çok güzel bir kitap.

Kitaptan sevdiğin bölümleri paylaşır mısın?

Kelebek, bir odada kilitli kalmaktan uzaylı istilasina kadar tüm tehditlere karşı önlemini alan, takıntılı biri. 

Yurt dışında yatılı okulda büyümüş Kora’nın rahatlığı, Kelebek’i takıntılarından kurtarabilir mi? 

Yaşıtlarına önereceğin kitap ve filmler hangileri?

Kitap olarak Hayalperest, Bunun adı Findel, Kumkurdu serisi, Matilda, Dev Şeftali, Büyülü Parmak, Bay ve Bayan Kıl, Kaplumbağa, Görünmez Uli, Anneannem Bir Film Yıldızı, Büyükbaba’nın Müthiş Firarı, Annemle Babam Sınıfta, Kiralık Canavar, Can Dostum, Şamatalı Köy serisi, Gümüş Patenler, Çok Evin Yok Kedisi, Şişkolarla Sıskalar, Kitaplardan Korkan Çocuk ve Kora ile Kelebek.

Film olarak ise A Dog’s Purpose, The Secret Life of Pets, Modern Family, Full Out, Coco, Çizgili Pijamalı Çocuk, Ters Yüz, Küçük Kadınlar ve Jumanji.

Hayvanlarla aran nasıl? Sana neler anlatıyorlar?

Bir tavşanım ve iki köpeğim var. Hayvanlara bayılıyorum. Hayvanlar dediysem buna bütün canlılar giriyor. Bir böceğin öldürülmesine bile karşıyım. Gerçekten çok severim hayvanları.

En çok öfkelendiğin, en sevmediğin ve en özlediğin şeyler nedir?

En çok öfkelendiğim şey haksızlığa uğramak ve birine haksızlık edilmesi. Buna asla katlanamam. En sevmediğim şey benimle bir konuda dalga geçilmesi. Mesela bir balıktan uçmasını bekleyemezsin, benim de resim çizmemi bekleyemezsiniz. Bununla biri dalga geçerse hiç hoşuma gitmez. En çok özlediğim şeylerden biri maskesiz okula gitmek ve yurt dışına seyahat etmek.  

Ayşe Gülay Hakyemez
aghakyemez@gmail.com

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir