İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

6. Uluslararası İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali Başladı!


Dünyanın en kapsamlı çocuk ve gençlik sanat organizasyonu 6. Uluslararası İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali, 20 Nisan’da MKM Beşiktaş Çağdaş’ta düzenlenen açılış töreniyle başladı. Bu yılki konsepti ‘buluşma noktası’ olan Bienal, 22 Mayıs’a kadar sürecek.

2010 yılından bu yana 31 ülkeden katılımın olduğu 6. İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali, 20 Nisan’da MKM Beşiktaş Çağdaş’ta düzenlenen açılış töreniyle başladı. Bir ay boyunca 170’ye yakın atölye, söyleşi ve etkinliklerin yer alacağı bienalde, ünlüler de çocuklar ve gençlerle buluşacak.

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Bienal Direktörü Gazi Selçuk, “Yaratıcı yeni kuşaklar yetiştirmek için uygun iklim yaratıyoruz” mottosuyla yola çıktıklarını belirterek, bienalimizin altıncısını gerçekleştiriyoruz, 20 yıl sonra bugünkü mesleklerin yüzde 60’ı maalesef yok olacak ama çalışma becerisi olan, yaratıcı, farklı düşünebilen kişiler ayakta kalacak ve hayatlarını devam ettirebilecek. Geleceğin en saygın mesleği yaratıcılık olacak çünkü yaratıcılık sizi ileriye taşıyacak.” dedi.

Bienal Küratörü Fırat Arapoğlu ise; “Yüzlerce sanat yapıtını bir araya getirmek, ortak bir noktada buluşmak çok mutluluk verici. Sanatın en büyük gücü bir konuya dair farkındalık yaratmak ve görünür kılmaktır. Bienalde çok yoğun bir programımız var; söyleşilerden, müziğe, dijital sanattan NFT’lere, Metaverse’ten, hikaye anlatımlarına kadar geniş bir yelpazede yaklaşık 170’e yakın atölye programımız olacak.” şeklinde konuşurken; bienalde ilk kez bir çocuk küratör olarak görev alan Sinan Ersen de “Benim için de çok değişik ve büyük bir deneyim oldu, yorucu ama çok eğlenceliydi. Bienale çok fazla başvuru oldu ve biz de seçmekte oldukça zorlandık” dedi.

Açılışta yer alan Beşiktaş Kaymakamı Önder Bakan ise; “Çocukların geleceğiyle ilgili adımların atıldığı bu organizasyonda olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Burada yapacağınız çalışmalarla gelecekteki inovasyonu yakalama noktasında, hem gelecekteki mesleğiniz ve en temelde de ülkemizin geleceği noktasında çok güzel şeylere imza atacağınıza en kalbi duygularla inanıyorum. Bizden çok daha güzelini yapacağınıza inancımız tam. Sizin geleceğinizi en iyi şekilde tasarlayacağınıza eminim, hepinize başarılar diliyorum.” şeklinde görüşlerini belirtti.

6. İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali Danışma Kurulu Üyesi ve Ressam İsmail Acar da, “Bienalin en önemli unsurlarından biri yaratıcılığı ön plana çıkarmaktır. Bu denli kapsamlı ve çok katmanlı bir projenin parçası olmaktan gurur duyuyorum. İstanbul uluslararası bir bienale ev sahipliği yapıyor, tüm İstanbulluları bu yaratıcı eserleri ve performansları izlemeye davet ediyorum.” dedi.

Bu yıl altıncısı düzenlenen bienal, 20 Nisan-22 Mayıs tarihleri arasında MKM Beşiktaş Çağdaş, Şehir Hatları Vapurları, Kadıköy ve Beşiktaş iskele meydanlarında düzenlenecek.  5.000’in üzerinde çocuk ve gencin, ürettiği her biri birbirinden renkli farklı ve zengin projelerin yanı sıra vapurlarda akustik gösteriler, Kadıköy İskele ve Beşiktaş Barbaros meydanlarında konserler düzenlenecek. Bu sahnelerde saat 17.00’dan sonra açık sahne uygulaması yapılacak ve kendine güvenen herkes sahne alabilecek.

Palet Kültür Sanat ve Eğitim Derneği tarafından organize edilen bienalin bu yılki programı kapsamında aralarında Devrim Erbil, İsmail Acar, Güven Kıraç, Tülin Onat, Cem Özer, Süleyman Saim Tekcan, Emrah Ablak, Rajendra Kapse, Ketaki Pimpalkhare, Pelin Batu, Gül Akad, Naci Görür’ün olduğu çok sayıda alanında uzman sanatçı, akademisyen ve eğitimciyle, farklı tür ve içeriğe sahip 120 yakın atölye, söyleşi ve etkinlik gerçekleştirilecek.

31 ÜLKE, 245 BİNDEN FAZLA İZLEYİCİ

2010–2018 yılları arasında beş defa düzenlenen Bienale 31 ülke ve Türkiye’nin 55 ilinden 1.601 proje ile katılım sağlandı, 28.960 öğrenci yapıtları, projeleri ve sahne performanslarıyla yer aldı, 1.969 okul, STK ve kurum Bienal’de temsil edilirken, 7.149 öğretmen etkinliklerde öğrencilere rehberlik yaparak proje üretti ve yönetti. 245.661 öğrenci ve yetişkin Bienallerde izleyici olarak yerini alarak etkinliklere katıldı.


İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir